Predstavljanje romana Geto autora Veselina Gatala

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u subotu 23. novembra u holu Akademije znanja biće promovisan roman Geto Veselina Gatala. O romanu će govoriti prof. Jelena Kunarac, prof. Krsto Vuković i autor, Veselin Gatalo. Promocija počinje u 20 časova.

Roman Geto smatra se jednom od “najsubverzivnijh” knjiga novije bosansko-hercegovačke književnosti. Riječ je o nadrealnom prikazu futurističke Bosne i Hercegovine kao varvarskog geta koji je proizišao iz mnoštva stvarnih referenci koje sugerišu da život u postdejtonskoj Bosni i nije daleko od geta u kom preživljavaju samo najbeskrupulozniji i oni koji znaju tajnu prelaska Zida, razni šverceri. Roman je nagrađen nagradom “Sfera” kao najbolje književno SF ostvarenje objavljeno u Hrvatskoj u 2006. godini.  Očekuje se ekranizacija romana Geto.

Bosanskohercegovački književnik i novinar Veselin Gatalo, aktivan je u medijima kao intelektualac, piše kolumne, gostuje na TV-u te kritički komentariše aktuelna društvena i politička pitanja. Bio je jedan od urednika emisije REFLEX na OBN televiziji, pisao za Status, mostarski nedeljnik Republika, Motrišta, Zarez, Album, Kolaps, NIN, Slobodnu Bosnu, Fantom slobode, list Azra, portale Buka, Bljesak i Poskok te druga izdanja, za francuski Hopala, češki časopis Kartki i druge. Objavljena djela: Vrijeme mesinganih peril,1998; Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo, 2004; Rambo, Drumski i Onaj treći, 2005; Ja sam pas… I zovem se Salvatore,2005; GETO, 2006; Kmezavi narednici,2006; Cefe Oxygen, 2007; Priče za nemirnu noć, 2008;Polja čemerike, 2008; Vuk 2009; Slika s uspomenom, 2009; Princeza od zida: roman, 2010; Ženska strana svijeta: studija ženske nevolje jugoistočno od Slovenije, 2013; Drame 2014. Široj javnosti poznat je i kao jedan od inicijatora podizanja spomenika Brusu Liju u Mostaru. Urednik je i voditelj emisije Ljudovanje na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS).

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7882

Objavio dana stu 22 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN