Predstavljanje Komarnice evropskoj zajednici branitelja rijeka

U Briselu se trenutno održava treći po redu Samit za rijeke Evrope. Na ovom značajnom međunarodnom događaju Crnu Goru predstavljaju Nina Pantović i Jelena Popović ispred inicijative Spasimo Komarnicu.

Tokom prvog dana samita u dijelu o aktivizmu usmjerenom u svrhu zaštite rijeka, prve su govorile Pantović i Popović i predstavile borbu za očuvanje jedne od posljednjih slobodnih rijeka Evrope – Komarnice. Pričale su o kampanji za Komarnicu, o javnoj raspravi koja je organizovana na inicijativu građana a koju je po svaku cijenu izbjegla Elektroprivreda Crne Ggore iako su bili pozvani i iz Agencije za zaštitu životne sredine i od strane organizatora, inicijative Spasimo Komarnicu. U drugom dijelu izlaganja su govorile o edukativnom kampu i protestu održanom početkom maja ove godine. Tom prilikom je premijer Abazović došao sa ministarkom ekologije Anom Novaković-Đurović da pruži podršku da bi mjesec ipo kasnije potpisao koncesiju za izgradnju hidroelektrane na ovoj rijeci, iako mu je predstavljen značaj slobodne Komarnice za ekologiju i razvoj ruralnog i sportskog turizma Crne Gore. 

Komarnica ima veliki značaj za biodiverzitet ne samo Crne Gore i Balkana, već i Evrope jer je nominovana za EMERALD područje. Njen kanjon, koji je tokom 30 miliona godina formirala rijeka, sadrži brojne endemske biljne i životinjske vrste od kojih je samo jedan dio otkriven. Naučna zajednica koja radi u okviru inicijative Sačuvajmo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) pozvana je da pomogne istraživanje i zaštitu ovih vrsta. Inače, ranije u toku ove godine, sredinom juna Evropski parlament je poslao Vladi Crne Gore Rezolucije u kojim se izričito traži zaštita Komarnice, Sinjajevine i Skadarskog jezera. Ovoj Rezoluciji su prethodili brojni apeli domaćih i međunarodnih organizacija, među kojim su Bankwatch, Riverwach, Euronatur kao i Sekretarijat Bernske konvencije. 

Drugog dana samita, predstavnica organizacije The Nature Conservacy predstavila je svoje projekte koji se tiču zaštite rijeke Tare, Zete, Morače, Ćehotine i Mrtvice.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9420

Objavio dana lis 2 2022. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN