Predstava „Pukovnik ptica“u Gradskom pozorištu

U Gradskom pozorištu juče (30. novembar) su počele probe za predstavu „Pukovnik ptica“, namijenjenu našoj Večernjoj sceni. Jednu od najizvođenijih savremenih drama u svijetu, iz pera uglednog bugarskog pisca Hrista Bojčeva, na scenu postavlja Marko Manojlović, koji je u Gradskom pozorištu režirao i „Lažljivce“, hit predstavu koja se uz veliko interesovanje publike igra već 11 godina.

 

Višestruko nagrađivani satirični komad Hrista Bojčeva kritički se bavi problemom odnosa Evrope i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Evropi i evropskim mitovima o Balkanu. Pukovnik ptica“ je priča o grupi ludaka, zatvorenih neđe u balkanskim zabitima. Ta izolovanost tek je prividna, jer svijet, civilizacija, ili kako već nazvati ono što se pokušava „samoizliječiti“ građenjem zidova, i te kako su prisutni na tom malom prostoru u kojem obitavaju junaci ove drame. Grupa pacijenata u napuštenom manastiru, u azilu za duševno bolesne, pokušava da nađe izlječenje, a vođena samoproklamovanim pukovnikom upostavlja vojnu jedinicu zadajući tako ne samo političke i društvene ciljeve, već i svrhu sopstvenim životima. Njihovo ludilo, njihova bolest, zapravo, najočigledniji su znak uronjenosti u vrijeme i prostor koji ih okružuju.

 

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević  u repertoar Večernje scene uvrstio je djelo poznatog bugarskog dramskog pisca jer je, kako je kazao, procijenio da je dobar trenutak da ovaj tekst zaživi i pred domaćom publikom.

– Priča nosi jaku angažovanost,  progovara o nadi tih ljudi, koji su samo naizgled ludaci, a zapravo su veoma čestiti i snažno vjeruju u bolji život. Na kraju, ta vjera im donosi ono što žele. Oni postaju slobodni i srećni. Da li je to imaginacija ili je realnost, vidjećete – kazao je Kovačević.

Napomenuo je i da Marko Manojlović, pored „Lažljivaca“ koji su jedna od dugovječnijih predstava u Gradskom, iza sebe ima zavidan opus što u pozorištu što na filmu, te da je s razlogom zavrijedio pažnju i povjerenje uprave teatra da na scenu postavi komad Hrista Bojčeva.

– „Pukovnik ptica“ pripada Manojlovićevom rediteljskom senzibilitetu, a uz ovako dobru glumačku ekipu mislim da možemo napraviti odličnu predstavu – poručio je Kovačević.

Reditelj Marko Manojlović napomenuo je da su mu saradnja sa Gradskim pozorištem i proces inscenacije „Lažljivaca“ prije 11 godina, ostali u lijepom śećanju.

– Žao mi je što su razne obaveze i životne okolnosti uticale da prođe ovoliko vremena do nove saradnje, zato sam sada sa velikom zadovoljstvom prihvatio da ponovo režiram ovdje. Uzbuđen sam. Budući da sam u posljednje vrijeme više fokusiran na film i televiziju, rad u pozorištu donosi mi veću, naravno pozitivnu, tremu. Pozorište mi je najbliže srcu, zato imam velika očekivanja kada je u pitanju i ovaj projekat. Ne bih da otkrivam previše o novoj predstavi, pa ću reći samo to da već dugo želim da radim ansambl predstavu. I to sa jakim ansamblom – kazao je Marko Manojlović.

 

Uloge je povjerio: Emiru Ćatoviću, Branimiru Popoviću, Jeleni Simić, Milošu Pejoviću, Goranu Vujoviću, Goranu Slaviću i Branki Femić-Šćekić.

 

Reditelj Manojlović potpisaće i izbor muzike, dramaturgiju Dragana Tripković, dok će scenografija biti djelo Vesne Popović, a kostimi Adrijane Pajić. Za scenski pokret zadužen je Damjan Kecojević.

 

„Pukovnik ptica“ premijerno će biti izveden pred podgoričkom publikom u drugoj polovini januara.

  

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7967

Objavio dana pro 1 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN