“Praznik muzike” u KIC-u!

Praznik muzike, u originalu “Fête de la musique” (engl. World Music Day), je godišnja muzička proslava koja se obilježava širom svijeta prvog dana ljeta, 21. juna.

Ove godine, na taj datum, u znak obilježavanja ove muzičke manifestacije, na velikoj sceni KIC-a nastupiće “Eric Legnini Guitar Trio” iz Pariza, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Ovaj ansambl čine pijanista, kompozitor i lider benda Erik Lenjini (Eric Legnini), gitarista Hugo Lipi (Hugo Lippi) i kontrabasista Toma Bramri (Thomas Bramerie).

Organizatori koncerta su KIC “Budo Tomović”, Jazz Art, Francuski institut i Societe Generale banka.

Pijanista Erik Lenjini (Eric Legnini, Belgija, 1970) je dao svoj jedinstveni pečat u muzici sredinom 90-ih godina, kao mlad, diskretan, ali visoko talentovan pijanista u kvartetu čuvenog italijanskog saksofoniste Stefana di Batiste (Stefano di Battista). Više od deset godina je poznat na internacionalnoj džez sceni; učestvovao je u projektima drugih muzičara ali intenzivno stvarao brojne autorske projekte. Legnini je osvojio punu stilsku zrelost, počevši od prvog albuma “Miss Soul”; to mu je otvorilo mogućnost da ga čuje šira publika, koja je zavoljela njegov zavodljivi muzički univezrum,  i njegov potpuno originalni način na koji sjedinjuje tradiciju i modernu, poštuje umjetničko promišljanje i popularni izraz. Jednom riječju – šansa da se otkrije (ili ponovo otkrije) odličan muzičar. Nastupao je s brojnim poznatim muzičarima kao što su: Enrico Rava, Joe Lovano, Mark Turner, Serge Reggiani, Aldo Romano, Philippe Catherine, Paco Sery, Didier Lockwood, Manu Katché, Richard Bobna, Henri Salvador, Christophe, Dj Cam, Sanseverino, John McLaughlin, Yvan Lins, Mike Stern, Bunky Green, Jeff Ballard, Zigaboo Modeliste, Yusef Lateef, Raphaël Sadiq, Pino Palladino, Eric Harland, Kyle Eastwood, Joss Stone, Natalie Merchant, Hugh Coltman, Yael Naim, Raoul Midon, Kurt Elling, Krystle Warren, Vince Mendoza, Michaël Brecker, Dianne Reeves, Milton Nascimento.  Pored redovnih svirki i koncerata snimio je preko pedeset albuma. Sa svojom reputacijom majstora džeza, Lenjini je radio kao umjetnički direktor na par albuma, među kojima se izdvaja saradnja na opusu poznatog Kloda Nugaroa (Claude Nougaro) za izdavačku kuću “La Note Bleue”. Iz njegove impresivne biografije izdvajamo program koji je kreirao specijalno za festival “Jazz a la Villette” u Parizu –  omaž Reju Čarlsu i njegovom albumu “What’d I Say” (uz učešće pjevačica: Sandra N’Kaké, Alice Russell and Elena Pinderhughes). Radio je sve više projekata u isto vrijeme: putovao sa svojim projektom  “What’d I Say” i snimao sa Ibrahimom Malufom album “Red & Black Light”, čija je  turneja bila rasprodata u Francuskoj i Evropi.  Ova turneja je kulminirala 2016, kada je sa Ibrahimom Malufom svirao u areni AccorHotel ispred 14 000 ljudi! Tokom 2017, Eric Lenjini se vraća na scenu kao lider ansambla: album “Waxx Up” je izdat u martu, i time je završio trilogiju koju je posvetio glasovima tj. pjevačima (koji se sastoji od albuma “The Vox” iz 2011. i “Sing Twice” iz 2013).

Hugo Lipi, rođen u Engleskoj 1977.godine, počeo je da svira gitaru sa 10 godina sa Patrikom Gajardom (Patrick Gaillard), a profesionalno je počeo da svira u 17.godini. Nastupao je i snimao sa najprestižnijim muzičarima poput: Alain Jean Marie, Christian Escoudé, Emmanuel Bex, Stéphane Belmondo, Marcel Azzola, Marc Fosset, Brisa Roché, Xavier Richardeau, Luigi Trussardi, Sarah Lazarus, Joe Cohn, Sylvain Luc, David Lynch (na filmu “Inland Empire”), Pierrick Pedron, Rick Margitza, takođe i na mnogim festivalima kao što su: Juan les Pins, Marciac, Coutances, Constantine, i dr.  Takođe je stalni član ansambala “Vintage Orchestra” i “Fabien Mary Quartet”. Otkriven u ovom kvartetu, Hugo je izdao je svoj prvi album “Who Cares”, sa bubnjarom Muradom Benamuom (Mourad Benhammou) i Floranom Gakom (Florent Gac).

Kontrabasista Toma Bramri (Thomas Bramerie) nastupao je i svirao sa brojnim svjetskim muzičarima među kojima su:  Peter King, Ted Nash, Bobby Porcelli, Chet Baker (1987), Toots Thielemans (1988), Horace Parlan (1989), Johnny Griffin i Steve Grossman (1990) i drugima.  Sa  Olivier Hutman, Sangoma Everett i George Brown formirao je 1992. godine, ritmičku sekciju kluba “La Villa St-Germain” u Parizu, gdje su gostovali mnogi solisti, kao što su Kliford Džordan (Clifford Jordan), Frenk Ves (Franck Vess), Filip Ketrin (Philip Catherine), Tom Harel (Tom Harrell), Bili Hart (Billi Hart), Džo Lovano (Joe Lovano), Erni Vats (Ernie Vatts), Džejms Mudi (James Moodi) i Beni Golson (Benni Golson). Tada je svirao je i sa najboljim muzičarima mlađe generacije Njujorka: Džošua Redmen (Joshua Redman), Antonio Hart, Rodni Kendrik (Rodnei Kendrick), Džes Dejvis (Jesse Davis), Vinsent Hering (Vincent Herring), Danilo Perez i drugi.

 

             Praznik muzike tradicija u KIC-u, od 2002 do danas

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” obilježava ovaj praznik od 2002 godine, u kontinuitetu predstavljajući domaće i internacionalne muzičare i promovišuće specijalne projekte. Da podsjetimo, poslednjih godina na sceni KIC-a su povodom Praznika muzike nastupali svetski poznati saksofonista Žak Švarc-Bart (Jacques Schwarz-Bart) sa svojim eskluzivnim projektom “Jazz Racine Haïti”, mladi pijanista Toma Enko (Thomas Enhco) sa svojim trijom, proslavljeni pijanista Bojan Zulfikarpašić uz pratnju svog francuskog trija i saksofoniste Žulijena Luroa (Julien Lourau), a prošle godine se predstavio podgoričkoj publici i poznati pijanista i kompozitor Batist Trontinjon (Baptiste Trontignon) u duetu sa Argentincem Mininom Garajem (Minini Garay) u duo-projektu “Chimichurri”.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6141

Objavio dana lip 20 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN