Pozorištem uticati na razvoj mladih generacija

Pozorište za djecu i mlade u Crnoj Gori, uprkos trenutno marginalizovanom položaju, ima ogromne potencijale kao važan umjetnički, ali i društveni projekat, kojim je moguće direktno uticati na razvoj sistema vrijednosti mladih generacija. Te  potencijale moguće je aktivirati jedino kroz uspostavljanje neophodnih kanala direktne komunikacije između aktera pozorišta za djecu i mlade u Crnoj Gori i Ministarstava kulture i prosvjete, o aktuelnim temama i problemima, kao i načinima za njihovo prevazilaženje, istaknuto je na okruglom stolu Uloga pozorišta za djecu i mlade u kulturnom životu države i procesu odgoja mladih generacija, održanom u okviru  Kotorskog festivala pozorišta za djecu. S obzirom na to da se fokus ovogodišnjeg festivala nalazi na crnogorskom pozorištu za djecu i mlade, vrednovanju njegovih dostignuća i razmatranju mogućnosti daljeg razvoja, osnovni cilj okruglog stola bilo je iniciranje praktičnih koraka koji vode ka sistemskom uređenju izuzetno bitnog međuresornog područja u kojem se preklapaju kulturna i obrazovna politika, a u kojem je situirano i pozorište namijenjeno mladim generacijama.

Na okruglom stolu, koji je koncipiran kao svojevrsni radni sastanak, učestvovali su Petar Pejaković (Kotorski festival pozorišta za djecu), Ivana Mrvaljević (Gradsko pozorište Podgorica), Maja Mrđenović (ASSITEJ Crna Gora), Katarina Krek (NVO Teatar mladih), Davor Dragojević (Međunarodni festival lutkarstva Podgorica), Dejan Đonović (Gradsko pozorište Podgorica), Mirko Radonjić (pozorišni reditelj) i Gorčin Stojanović (Jugoslovensko dramsko pozorište).

luda suma

U Kulturnom centru Nikola Đurkovic djeca su uživala u lutkarskoj predstavi “Zaboravljena zemlja” lutkarskog teatra Merlin iz Grčke. Uloge su tumačili Demi Papada i Dimitris Stamou, dok je režiju potpisao takođe Dimitris Stamou.

Takođe u glavnom pozorišnom programu odigrana je i predstava “Pazi, zebru gazi” Centra za kulturu Tivat. Reditelj predstave je Petar Pejaković, a u predstavi igraju Jelena Simić i Slaviša Grubiša.

Danas će u sklopu glavnog pozorišnog programa na ljetnjoj pozornici u 21:30h biti odigrana predstava “Luda šuma”, nastala kao koprodukcija Grad Teatra Ljubljana, i Dječijeg kazališta Dubrava iz Hrvatske.

U predstavi igraju Andrea Giordani, Bruno Kontrec, Yaniv Shentser i Ivan Strok, dok su lutkari Silvio Metelko, Ana Kravanja i Kaja Avbrsek. Ideju, režiju i muziku potpisuje Peter Kus sa kojim se publika 23. KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu već upoznala.

Sjutra, 08.07. nas očekuje u glavnoj selekciji u 21:30h, takođe na Ljetnjoj pozornici, predstava “Karmen” iz Rusije.

J.P.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3415

Objavio dana srp 7 2015. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN