„Pozivno pismo suncu” u KIC-u

Promocija knjige poezije „Pozivno pismo suncu” autora Borisa Jovanovića Kastela biće organizovana u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2016” u poneđeljak, 5.decembra, u Kosoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović”, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Miraš Martinović, Momir M. Marković, Ivana Mrvaljević i autor.

Kritika Borisa Jovanovića Kastela (1971) smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009). Uređivao je časopis za književnost “Ovdje” (2000-2003). Kastelovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku „Ručak na hridini” (Kosilo na čeri, 2014.) objavila je slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika „Poetikonove lire“ kao dio programa Evropske komisije.

Knjiga poezije „Pozivno pismo suncu” (2016), objavljena u prestižnoj biblioteci savremene crnogorske poezije „Savremenik” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom “Književno pero” Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD-a.

Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, češki, mađarski, albanski, poljski i slovenački jezik. Zastupljen je u antologijama crnogorske, postjugoslovenske, slovenske i evropske poezije.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5288

Objavio dana pro 4 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN