PoVid 19

„PoVid 19“ – poezija za gledanje i slušanje – dio je projekta u kojem pjesnik Ahmed Burić sarađujući s umjetnicima iz različitih žanrova, pokazuje poeziju, kojoj se priključuju muzika i video. 

Elektro-session s članovima istaknute slovenačke grupe „Dan D“, dao je muzički materijal pogodan za performanse. Nakon toga, ośetila se potreba za video formom koju su tokom 2019. godine uobličili studenti drugog ciklusa postdiplomskog studija dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, pod mentorskim vođstvom Bojana Hadžihalilovića: Aleksandra Nina Knežević, Matei Osenk-Saller, Enis Čišić, Edin Hurem, napravili su video spotove. „PoVid 19“ je atraktivan spoj različitih materijala, nešto sasvim novo i svježe, što literaturi otvara put prema drugim medijima, i na taj način podvlači sva njena značenja.

Ahmed Burić (1967) je pjesnik i muzičar iz Sarajeva. Objavio je pet zbirki poezije „Bog tranzicije“ (2004), „Posljednje suze nafte i krvi“ (2009), „Maternji jezik“ (2013) i „Hipertenzija“ (2017). Početkom 2017. u izdavačkoj kući Goga iz Novog Mesta (Slovenija) izašao je izbor njegove poezije na slovenačkom „Vrata raja“. Piše i novinske kolumne, prozu, eseje i poeziju. Objavio je, među ostalim, i pripovijetke „Najvažnija partija Aleksandra Witteka“ (2017), i roman „Tebi šega što se sovem Donald“ (2018). Muzičke projekte radio je s najpoznatijom slovenačkom pop rock grupom „Dan D“, te sa jednim od najvažnijih džez muzičara u regionu makedonskim gitaristom Tonijem Kitanovskim. Bio je i autor i frontmen u sarajevskoj grupi „Kablovi“ i sarađivao na raznim muzičkim projektima. Živi i radi u Sarajevu, a tekstovi su mu prevođeni na slovenački, makedonski, češki, engleski i francuski jezik. Smatraju ga jednim od najzanimljivijih autora u regionu.

 

Predstava će se održati 4. sep. 2020 u 22:00h na krovnoj terasi KIC „Budo Tomović“u Podgorici.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8495

Objavio dana ruj 3 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN