Poniženi i uvrijeđeni.

Van medijske pozornosti, život je drugačiji. Iza vrata Filozofskog fakulteta u Nikšiću studenti su suočeni sa raznim uvredama koje su upućene od gostujućih profesora doktora iz okolnih zemalja. Plaćamo školarinu a dobijamo uvrede. Umjesto gradiva slušamo prijekore. Redovno, svakoga dana, smo ponižavani. Pitam se zašto niko ne reaguje? Zar su dovoljne prijetnje da nas zastraše i ne preduzmemo ništa? Ili se možda studenti plaše da ih dekan ne izbije?

Mi Crnogorci smo izgleda po nekim profesorima nesposobni za njihovo gradivo. Navodno, primjenjuju različita mjerila za nas i studente iz zemalja iz kojih su oni sami. A najgore od svega je „činjenica“ da smo mi lijen narod gdje i babe imaju po dva telefona, a svima nam je idol Homer Simpson.

I dok neki studenti slušaju ovakve i slične dubokoumne misli i uvrijeđeni ćute, boreći se sa sobom da tako i ostane, drugi studenti koji se identifikuju sa tim zamišljenim veličinama, likuju i ponosno slušaju uvrede koje ne razumiju. A kako bi ih i razumijeli, kad nisu svjesni svojih korijena?

Vrtimo se u krug i pitam se hoće li i kada će sve ovo prestati? Ovaj problem je širi i seže dalje od fakulteta. Ovo je problem cijele države. Ljudi treba da shvate da smo mi slobodan narod. Moramo stati jedni uz druge i izboriti se za prava koja nam kao demokratskim građanima pripadaju. ćuteći priznajemo ono što nam pripisuju drugi, buneći se ističemo našu ličnost i uzdižemo se nad gomilom. Na kraju, ko je kriv za ovo? Profesori koji nas bez trunke razmišljanja vrijeđaju, ili mi koji ovo sve pasivno posmatramo? Crnogorci, probudite se!

Naja Lukšić

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1135

Objavio dana velj 6 2011. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN