POKLON BLAŽENOJ OZANI

Muzičko-poetsko sjećanje na blaženu Ozanu bilo je u Kotoru, u crkvi sv.Pavla, 20.juna. Učestvovala je harfistkinja Milica Kankaraš, njena setra klarinetiskinja Milena Kankaraš, djevojčica Kristina Petrović (u ulozi duše), pjesnikonja Dubravka Jovanović i naratorka i scenarista Bosiljka Kankaraš.

Čuli smo muziku Hendla, Henson-Konant, van Kampena i drugih autora koju je na harfi svirala Milica i Mocartov koncert za klarinet (prvi stav) u izvođenju Milene Kankaraš. Pjesnikinja Dubravka Jovanović je govorila stihove posvećene Blaženoj Ozani a naratorka je podsjećala na djelove života blažene Ozane, Crnogorke, iz sela Relezi, u Lješanskoj nahiji, koja je došla u Kotor 1507., u 14-toj godini života, da bi spoznala Boga. Radila je kao služavka do 21 godine a onda je postala iskušenica u manastiru i tu ostala do kraja života.

Po scenariju Bosiljke Kankaraš, povezane su kulturne prilike u Crnoj Gori, pad pod tursku vlast i rođenje prve južnoslovenske svetice, blažene Ozane. Čuli smo da je u Kotoru, u 13-om vijeku, dva vijeka prije prve štampane knjige i rođenja blažene Ozane osnovana Gramatikalna škola, prva te vrste na južnoslovenskom prostoru. Dok se u Crnoj Gori vjekovima ratovalo sa Turcima, u Kotoru su se učili klasični jezici, književnost, matematika, dijalektika, astronomija, retorika, logika.

Izvanredno su izabrani i uklopljeni Njegoševi stihovi iz „Luče“ i povezani sa burama u duši blažene Ozane, suzaštitnice grada Kotora. Publika okupljena u crkvi sv. Pavla saznala je da su molitve blažene Ozane snažno djelovale na Kotorane.

Izabran je jedan datum iz istorije 11.8.1539.g., kad je Hajrudin Barbarosa sa 70 gailja i fusta i 30 hiljada vojnika došao pred Kotor i usidrio se u Dobroti i pozvao providura Bemba da mu preda grad jer će ga, u protivnom, topovima sravniti sa zemljom. Bembo je odbio zahtjev, jer mu je desna ruka bio kotorski biskup Luka Bisanti. Njih dvojica su, sa predstavnicima građana, otišli ka isposnici blažene Ozane da bi ona, svojim molitvama, preporučila grad Bogu. Bošto se djevica pokornica pomolila Bogu, vedra lica je uvjeravala biskupa, providura i građane da neprijatelj neće osvojiti Kotor. Bodrila ih je: „Borite se čistim srcem, hrabro i budite uvjereni da će grad biti spašen. Cjelokupno stanovništvo u gradu je poslušalo njen savjet: obavili su ispovijed i Pričest. Crkve su svakodnevno bile pune – uvjeravanja blažene Ozane u sigurnost pobjede je dalo čudesnu snagu stanovnicima Kotora. Svi su uzeli oružje – i žene i đeca i starci. Borbe su trajale deset dana i grad je odbranjen. Hajrudin Barbarosa je napustio zaliv 21. avgusta 1539. godine.

Redakcija

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3334

Objavio dana lip 22 2015. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN