Poklon Blaženoj Ozani

Blazena-OzanaMuzičko – poetsko veče povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane i 170 godina od štampanja „Luče Mikrokozme“ biće održano u petak, 12.februara, u sali DODEST, od 20 sati. Ulaz je besplatan.

Životni put Blažene Ozane predstavljen je kroz dijalog naratora i harfe. O najdubljim i neizrecivim emocijama govori harfa a sve što je izrecivo priča narator. Dakle, pratimo životni put Blažene Ozane iz sela Relezi, Božiji poziv i put preko Lovćena u Kotor. Boravak u Kotoru kao služavke a potom redovnice; život u crkvi Sv. Pavla 45 godina i njene molitve za slobodu žitelja Kotora.

Drama pjesnika u,,Luči mikrokozme” povezana je sa pjesničkim nadahnućem Blažene Ozane koju prate zvuci klarineta. Spoj dvije pjesničke duše: Blažene Ozane i pjesnika u ,,Luči mikrokozme” je simbolično predstavljen muzičkim duom (harfa i klarinet).

U projektu učestvuju: Milica Kankaraš (harfa), Milena Kankaraš (klarinet), Marijana Vuković (učenica) i Bosiljka Kankaraš (scenario i režija) koje će dočarati životni put Blažene Ozane uz stihove „Luče Mikrokozme“ i djela: Mocarta, Hendla, Bula, Boksa, Kampena, Henson – Konanta i Loreala.

Blažena Ozana je rođena u Relezi 1493, a umrla je u Kotoru 1565. godine. Živjela je kao pastirica i nakon očeve smrti postala Božja službenica živeći blizu katedrale Svetog Tripuna. Na Veliki petak 1513. godine se u istoj katedrali odlučila posvetiti molitvi, pokori i dobrim djelima. Najprije je živjela kao pokornica, dvije godine kasnije postala je dominikanska trećoredica, položila je zavjete i nazvala se Ozanom u čast bl. Ozane iz Mantove. Budući da je bila vješta vezilja, njezini izvezeni korporali se i danas čuvaju u kotorskoj katedrali. Sve prihode koje je ikad dobila za svoj rad dijelila je siromasima. Zbog svojih djela, mnogi je smatraju apostolom hršćanskog jedinstva i zaštitnicom ekumenskoga pokreta. Uz Svetog Tripuna, Ozana Kotorska postaje zaštitnica Kotora jer je u najgorim trenucima potresa i kuge spašavala svoj grad.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4620

Objavio dana velj 10 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN