Pohara Žabljaka

Specijalni tužilac provjerava kako je 7 miliona kvadrata na Grahovu prodato za 50.000 eura. U Grahovu je bar plaćeno 50.000 eura a u Žabljaku je 1.400.000 kvadratnih metara dobijeno za džabe. Među tim gratis kvadratima je i aerodrom na Žabljaku.

Farma „Jezeracoop“ u Žabljaku je dugo prodavana neumješno i neuspješno. Jedanput je mogući kupac, „Eko per“, uzeo u zakup „Jezeracoop“ i tom prilikom su samo objekti bili procijenjeni na 625.000 eura, bez zemljišta farme. Drugi put, kupac HM Durmitor, je kupio cijelu istu farmu za 300.000 eura. Ministar je bio g. Simović. Privatizatora Simovića pominju svi koji su na bilo koji način bili u dodiru sa ovom muktaškom akcijom, zato treba upamtiti ovog merakliju. Vođeno je i nekoliko krivičnih istraga i jasno je i vrapcima kako su i šta oplijevili. Zato treba preslišati i tužilaštvo i one koji su vodili istrage. Privatizovani „Jezeracoop“ je od Opštine Žabljak u zakup uzimao pašnjake za potrebe svoje proizvodnje, dva puta (u zakup na po 10 godina). Sredinom zadnjeg perioda zakupa 1.400.000 kvadrata se čarobnim štapićem preselilo u zemljišnim knjigama na HM Durmitor. Koji je pravni osnov prepisivanja milion i po kvadrata zemlje sa jednog (država) na drugog vlasnika – niko ne zna a najbolje će odgovoriti na to Orlandić Mićo, tadašnji direktor Direkcije za nekretnine.
avion

Godinama traju sudski sporovi građana sa volšebnim vlasnikom a Osnovni sud u Žabljaku rješava u korist volšebnog vlasnika tj. HM Durmitor. Presude Osnovnog suda u Žabljaku su donesene na osnovu ovakvih upisa svojine od strane Orlandića i kompanije koji će svoje liderske vještine u Direkciji za nekretnine najbolje znati i obrazložiti. Zaslužio je jednu Katnićevu ranojutarnju pośetu uz pratnju televizije. Godinama volšebni vlasnik plaća geometre i troši ogromni novac kako bi se na HM Durmitor i na terenu označilo ono što im je fintom u Katastru pripalo.

Koji je dokument poslužio kao osnov za prenos i upis državne imovine na HM Durmitor? Kupovina, poklon, naslijeđe, nebeske prilike? Skupština Opštine Žabljak nikada nije prodala 1.400.000 m2 svoje zemlje. Prije nekoliko godina, donijela je zaključke i formirala komisiju da se utvrdi kako je otuđena državna imovina. Međutim, izvještaja nije bilo niti su sprovedeni bilo kakvi relevantni postupci da se utvrdi kakav je pičvajz u pitanju. Gorštački odbornici nijesu nikada poslije toga insistirali kod Preśednika na podnošenju računa da se sazna ko je maznuo naš sir. Tako se završavaju guslarske junačke pjesme u stvarnosti. Mediji su pisali par puta o ovom šićaru. Postavljeno je i poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore. Pošto Opština Žabljak nikada nije prodavala svoju zemlju ostaje jedino da je država, tj. Premijer Đukanović, u jednom od napada svog ekonomskog vizionarstva raskrčmio državnu imovinu kao svoju prćiju. Ne zaboravimo da Premijera prema vlasniku HM Durmitor vežu neke ranije uspomene, kao što je onaj mali avion.

Tranzicionom prevarantu, firmi koja je sručila u prah hotel Jezera (kojima Vlada pokušava uzeti taj hotel), koja već deset godina neće da pokrene žičare na Pitominama i Štuocu (za šta se obavezala ugovorom), Premijer je dodao u brašnjenik 1.400.000 m2 državne imovine. Zirat-aga Ivanović je nedavno, istoj firmi, dodijelio kredit od 3.000.000 eura od sultana iz Abu Dabija. Rođeni pod srećnom zvijezdom – izigravaju privatizacione ugovore, dobijaju kredite od arabijskih sultana a ziratna zemlja im padne sa neba. Haos, ali samo na prvi pogled jer u pitanju je obična pohara i upad dahija u tamni vilajet.

Dakle, evo prilike da se pokrene postupak i protiv službenika u Katastru CG ali i protiv pandura i kočopera u tužilaštvu koji su bili dio jatačke strukture za prebacivanje državne imovine u privatne džepove. U tim milionima kvadrata nalazi se i aerodrom na Žabljaku.  Zemljište za aerodrom je eksproprisano šezdesetih godina a zemlja, iako nije privedena namjeni, nije vraćena bivšim vlasnicima već je darivana ruskom tajkunu. Tako su državne glođaje operušale hrabre sokole i pripremile ih za lonac. Glavne čiftelije sada śede na mekim dušecima neđe u lopuškim hanovima dok male lopušine kraduckaju na sitno ali zajedno su odradili posao čerečenja i raskubanja državne imovine.

Može li se kočoperni dobitnik stanova na vladinoj lutriji, g. Stanković, ikako zamomčiti i procesuirati potpuno otvorenu plitkoumnu poharu o kojoj je sve jasno već godinama? Zeman došo valja vojevati.
Darko Stijepović       
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4890

Objavio dana lip 26 2016. u kategoriji Novinarstvo, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN