“Podgoričke priče” u DODEST-u

Dramski program KIC-a “Budo Tomović” pokreće tribinu “Podgoričke priče” koja će biti svojevrsni omaž djelatnicima Glavnog grada, iz svih oblasti ljudskog stvaralaštva, koji su ostavili dubok trag u Podgorici i šire. Prvi gost će biti Husein Ceno Tuzović, jedan od najstarijih Podgoričana – novinar, istoričar, hroničar; veliki poznavalac staropodgoričkog mentaliteta, običaja i života stare i savremene Podgorice. Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević.

Urednik tribine “Podgoričke priče” je Obrad Nenezić, urednik dramskog programa KIC-a. Tribina će, inače, biti organizovana jednom mjesečno u sali Dodest, a prva je zakazana za četvrtak, 13.maj od 19 sati.

 

Husein Ceno Tuzović rođen je u Podgorici 1929. godine. Završio je studije istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1953. godine. Bio je novinar Radio -Titograda, profesor istorije u Gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi u Titogradu, glavni i odgovorni urednik “Titogradske tribine” i “Delegatske tribine”, direktor Informativno – dokumentacionog centra Titograd. Igrao je fudbal u FK “Budućnost”, čiji je bio dugogodišnji direktor. Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada – od Nagrade za životno djelo Udruženja sportskih novinara SFRJ do statusa Zaslužnog sportskog radnika Crne Gore i Jugoslavije, pa do nagrade “19.decembar”. Objavio je knjige: “75 godina FK “Budućnost”; “Sportski društveni život u Podgorici 1918-1945”; “Podgorica u NOR-u 1941-1945”; “Muslimani Podgorice u NOR-u 1941-1945”, “Sportisti Podgorice u NOR-u 1941-1945”, “Podgorička istorijska čitanka” i druge. Autor je više stotina tekstova iz sportskog i društvenog života u Titogradu i Crnoj Gori. Živi u Podgorici.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8778

Objavio dana svi 12 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN