Počinje XXIII KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu

Kotorski festival pozorišta za djecu, 23.po redu, koji se odigrava u okviru KotorArta, biće otvoren u srijedu 1.jula i trajaće do 12. Jula. Za to vrijeme biće izveden 71 premijerni program iz 18 zemalja, uz učešće 200 profesionalnih umjetnika i više od 1000 djece i mladih, na 20 kotorskih lokacija.

PRESS KONFERENCIJA 29.06.2015. // Foto: Salkal Photos

PRESS KONFERENCIJA 29.06.2015. // Foto: Salkal Photos

U sklopu glavnog pozorišnog programa biće prikazano 12 pozorišnih predstava namijenjenih djeci i mladima od najmlađeg do tinejdžerskog uzrasta. Ovogodišnji festival programski akcentuje crnogorsko pozorište za djecu i mlade, sa težnjom da vrednuje njegova dostignuća i razmotri mogućnosti daljeg razvoja. Na festivalu će, uz pet crnogorskih predstava za djecu i mlade – Čarobnjak iz Oza, koja će otvoriti festival,  Mačor u čizmama, Bajka o ribaru i ribici (Gradsko pozorište Podgorica), Ivica i Marica (Kraljevsko pozorište Zetski dom), i Pazi, zebru gazi  (Centar za kulturu Tivat), biti prikazane i predstave Kra, kra (Ostvold / Uvas, Norveška), Zaboravljena zemlja (Lutkarski teatar Merlin, Grčka), Luda šuma (Glej Teatar Ljubljana, Slovenija) i Dječje kazalište Dubrava, Hrvatska), Karmen (Regionalno lutkarsko pozorište Teremok Vologda, Rusija), Priča o konju (Dečje pozorište Subotica, Srbija), Pikablo (Tam Teatromuzika, Italija) i Anima blu (Tam Teatromuzika, Italija).

Oko 60 pratećih programa odvijaće se kroz razgovore autorskih ekipa sa djecom o izvedenim predstavama, filmski, likovni, muzički, književni, plesni,  te izuzetno kvalitetan i obiman edukativni program, posvećen kako djeci i mladima, tako i pozorišnim profesionalcima.

Festival se i ove godine, kao i Međunarodni festival KotorArt u cjelini, odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a, a podržavaju ga i brojni sponzori, prijatelji i partneri iz javnog i privatnog sektora. Festival je ove godine obnovio i tradicionalno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Crne Gore, koji će svečano otvoriti festival 1. jula.

J.P.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3357

Objavio dana lip 29 2015. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN