Pjaca od filozofa na KotorArtu u avgustu

Pjaca od filozofa ’17– Kultura u doba kolere i Srećko Horvat

Pjaca of Filozofa u okviru Međunarodnog festivala KotorArt održaće se 10. i 11. avgusta, na Pjaci od Kina, sa početkom u 21 čas. 

Urednica devete KotorArt Pjace od filozofa je Paula Petričević, filozofkinja, aktivistkinja, feministkinja, magistarka političkih nauka. Profesorka filozofije u kotorskoj gimnaziji i ŠOSMO ”Vida Matjan”.  Petričević je bila dugogodišnja kolumnistkinja i kasnije ombudsmanka ND ”Vijesti” i neđeljnika ”Monitor”. Glavne oblasti interesovanja i istraživanja su joj studije roda, medijska etika i problematika medijske reprezentacije. Objavljivala je radove iz ovog područja u domaćoj i međunarodnoj periodici i zbornicima.

U uvodnom objašnjenju ovogodišnjeg programa Pjace od filozofa Petričević je istakla:

Nadovezujući se na prepoznatljiv filozofski kurs koji je Pjaca od filozofa pratila godinama, ovogodišnje njeno izdanje izoštrava konkretniji fokus – takozvanu ”migrantsku krizu” koja na Balkanskoj ruti, na obodima prvog svijeta, kristališe njegove protivrječnosti, zadobijajući zastrašujuće fizionomije. Ako je potreba da patnja progovori, zaista uslov svake istine, kao što je tvrdio Adorno, onda ima malo neodložnijih zadataka mišljenja od patnje ljudi u pokretu, amblematskog homo sacera današnjice, milionske rijeke koja zapljuskuje zidine tvrđave Evrope, nemilosrdno se o njih obijajući i daveći se u njenim morima. Kako se odnosimo prema ovoj patnji, na koje je načine konceptualizujemo, koje su filozofske i političke implikacije ovih zahvata i može li nas nadiruća kriminalizacija humanog odnosa i humanitarnog rada trgnuti iz anesteziranog ”dogmatskog dremeža” u kome “kunjamo” spokojno prespavljujući apokalipsu koja (da li srećom?) još uvijek traje, neka su od pitanja koja će deveta Pjaca od filozofa otvoriti na kotorskoj agori.

Detalje o gostima devete Pjace od Filozofa uskoro ćemo dobiti od organizatora.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7452

Objavio dana srp 23 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN