Pavel Apolonovič Rovinski

Neumorni istraživač i autor ogromnog opusa o Crnoj Gori bio je zaljubljenik u najmanju slovensku državicu smatrajući je svojom drugom domovinom. Bio je zaljubljen u njene ljepote i prirodne fenomene, u njene žitelje i njihovu istoriju. Iz jednog njegovog pisma, kad je nakratko otišao u Rusiju, sve se vidi: ,,Nema te visine s koje vidiš beskrajnu daljinu i gledaš ispod sebe; nema te panorame što predstavljaju naša brda i naši krši ni toga vazduha, ni te visine i čistine nebeskog svoda.”

Poslije vijesti da je Autrougarska vojska zauzela Lovćen i Cetinje umro je od duševnog bola 15.1.1916. (po starom kalendaru) – 28.1.1916 (novi kalendar). Crnogorski jeromonah Mardarije Uskoković očitao mu je opijelo i sahranjen je po crnogorskim obredima. Živio je 27 godina u Crnoj Gori.

Za životno djelo ”Černogorija…” Rovinski je dobio visoku nagradu od Ruske akadmije nauka; dobio je francusko odlikovanje za kulturni i književni rad, koje mu je uručeno na Cetinju 1890. godine. Iste godine dobio je ”Veliku zlatnu medalju” Ruskog geografskog društva u St. Petersburgu kao priznanje za djelo o Crnoj Gori, a dvadeset godina docnije (1902.) i ”Puškinovu medalju”. Kao priznanje za svoje bogato stvaralaštvo 1905. godine dobio je premiju A. A. Kotljarovskog, a 1906. Kazanjski univerzitet mu je dodijelio naučni stepen: doktora slovenske filologije.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8022

Objavio dana sij 15 2020. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN