Parada činovničkog eko bašibozuka na Crnom jezeru

Kamion na setalistu prema Crnom jezeruBirokratija JPNPCG konstatno obmanjuje javnost i iznosi neistine. Činjenica je da su gospoda na nekom tenderu izabrala izvođača radova iako nije bilo izdate građevinske dozvole niti para. Koja je svrha izbora na tenderu ako se nema para ili dozvole? Jasno, interesne grupe su se unaprijed dogovorile oko para i dozvole pa je zato i tender fiktivan. Ukazujemo da se samo radi o fingiranju procedure jer je građevinska dozvola uslov za svaki naredni korak a ne da bude zadnji papir kao dokaz zakonitosti rada u namještanju protivzakonite gradnje. Zato su izbjegnuti svi zakonski preduslovi koji bi omeli koruptivnu grupu u njenoj nakani. Ovo je kriminal bijelih okovratnika. Samo treba naći dovoljno korumpiranih činovnika koji će staviti svoje potpise na nezakonite odluke. Kako ne postoji besplatan ručak tako ne postoji ni besplatno stavljanje potpisa na protivzakonite državne akte.

Agencija koji vodi diletant Spahić izdala je saglasnost za izgradnju objekta tzv restorana na Crnom jezeru protivzakonito. Nema studije uticaja na životnu sredinu koja se  izrađuje i za kioske a kamoli za ogromne građevinske objekte u najzaštićenijim zonama države. Na osnovu čega je onda g. Spahić dao saglasnost?! Kriminal.

Zakon određuje da se objekat ugostiteljstva može graditi samo dalje od jezera đe to nauka odredi kroz transparentnu i zakonitu javnu proceduru. Nije bilo javne rasprave, koja je zakonska obaveza, na kojoj bi se lokalna zajednica, stručna i laička javnost izjasnila o prijedlozima eko kamarile. Dostavili smo eko birokratiji mišljenja šest najviših naučnih autoriteta u našem regionu koji su se suprotstavili ovom divljanju. Diletanti iz Gvozdenovićevog ministarstva i zalutali ekolog Spahić zaobišli su eksperte svjetskog glasa pa nauka osta nemoćna pred nekoliko bahatih kuvara iz Gvozdenovićeve kuhinje. Sa razlogom je crnogorska ekološka priča postala predmet podsmijeha u cijelom regionu. NP Durmitor je imao visoke standarde a sada smo dio provincijske zabiti sa azijskim mentalitetom i  vlašću dahija. Kada je građen stari objekat borba se vodila da se nijedno drvo koje je dodirivalo objekat ni slučajno ne posiječe. Danas je Crno jezero nacionalno zastiđe.

JPNPCG je dobilo ogromne pare od osiguranja za izgoreli objekat a sada se zadužuju kreditom. Jasno je da su ta sredstva potrošili uludo i da se mora za to položiti račun. Primijeniti princip: Riba smrdi od glave! Odgovornost je Gregovića i Minisra Gvozdenovića koji je omogućio rasipničko trošenje. Objekat koji se gradi ne vrijedi ni pola sume koja se pominje. Građevinska dozvola je izdata zadnjeg dana rada MORT-a, prije godišnjih odmora. Koja sličajnost! Iako je davno pokrenut postupak pred Upravnim sudom sodanije nema. Sudci su baš danas otišli na odmor i dovršiće suđenje ko zna kad. Za to vrijeme zli momci će da grade. Sud će neđe u budućnosti odmah utvrditi njihov kriminal ali Gvozdenovićeva hajdučija prođe a dahije ušićariše i brke omastiše na naš račun.

JPNPCG tvrdi da vrše rekonstrukciju prethodnog objekta što je neistina. Oni prave potpuno novi objekat. Neka pokažu građevinsku dozvolu prethodnog objekta! Raspolažemo i sa ranijim projektom i tvrdimo da je ova izjava bezobrazna drskost. Ranije su tvrdili da ne postoji projekat prethodnog objekta čuvenog arhitekte Zekovića. Sad muče. Taj projekat je dobio visoku nagradu UNESCO-a i izabran je ka’ najbolji na međunarodnom konkursu! Zašto se zaobilazi tako kvalitetno i vrhunsko rješenje ostaje enigma. Ali kao i sve enigme u ovom blatnjavom galimatijasu i ova ima miris novca i korupcije.

Uprkos odlukama Agencije za slobodan pristup informacijama da JPNPCG javnosti stavi na uvid sve podatke o projektu i gradnji isto preduzeće sve to odbija i krije do današnjeg dana. Isto tako kriju i odgovor zašto nije raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje objekta i kako su došli do ovog bunker-restoran od blokova, sa demit fasadom i krovom od ćerpiča. Javnost traži i odgovor na kom tenderu je ovaj bunker-restoran izabran i koliko je koštao!

Najgrozomornija stvar premijerove eko elite je prelivni sengrup kojim će kanalizacija kiklop-restorana-motela teći u Crno jezero. Ipak, čije je ovo ogledalo, premijerove eko elite ili nas koji oćutasmo ovaj duhovni bazd?

Darko Stijepović 
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3914

Objavio dana srp 26 2015. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN