Paolo Frezu u KIC-u “Budo Tomović”

Italijanska džez zvijezda Paolo Frezu gostovaće premijerno u Crnoj Gori sa projektom “Heroes – Omaž Dejvidu Bouviju” 3.juna u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

U sastavu Heroes pored Frezua sviraju Filipo Vinjato (trombon, elektronika), Frančesko Diodati (gitara), Frančesko Pontičeli (kontrabas, električni bas), Kristijan Mejer (bubnjevi) i Petra Magoni (vokal).

Pokrovitelji gostovanja su Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut u Beogradu. Koncert se realizuje u okviru balkanske turneje.

Trubač Paolo Frezu uživa prestižni status jednog od najvećih evropskih džez muzičara koji je snimio preko 350 albuma, od čega je skoro trećina autorskih. Sarađivao je sa velikanima džez scene (Karla Blej, Geri Maligan, Džon Zorn, Duško Gojković, Gil Evans, Rišar Galjano, Enriko Rava, Ralf Tauner, Dave Holand i dr), i broji oko 200 koncerata godišnje širom svjeta. Na njegov romantičarski stil sviranja su uticale trubačke legende Majls Dejvis i Čet Bejker. Snimao je muziku za predstave, filmove, balete, a vlasnik je i diskografske kuće “Bonsai Music”. Od 1998. godine, organizator je muzičkog festivala “Time in Jazz” u svom rodnom mjestu na Sardiniji. Dobitnik je brojnih muzičkih nagrada. Danas se Frezuovo ime izgovara sa velikim poštovanjem i van granica Italije, a kao dokaz navedenog je i saradnja sa čuvenom pijanistkinjom Karlom Blej, 2007. godine (snimanje albuma i turneja). Malo je džezera čiji instrument ima tako nježan zvuk kao Frezuova truba dok svira balade. Većina njegovih albuma spada u bi-bap, ali se 2011. godine oprobao i u etno-džez žanru, objavivši album “Mistico Mediterraneo”, na kom je svirao zajedno sa korzikanskom vokalnom grupom “A Filetta” i harmonikašem Danijelom di Bonaventurom. Više od 25 godina podučava mlade muzičare u okviru džez seminara u gradu Nuoro na Sardiniji.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9654

Objavio dana lip 2 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN