Otvorena izložba slika “Vladari Crne Gore kroz likovnu vizuru”

Crnogorska tradicija i duh prošlosti viđen okom umjetnika savremenog doba predstavljeni su izložbom “Vladari Crne Gore kroz likovnu vizuru”  u organizaciji Fondacije Sveti Petar Cetinjski, koja je sinoć otvorena pred brojnim posjetiocima u izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović”,  suorganizatora događaja.

Oko 40 portreta skoro svih vladara Crne Gore, počev od arhonta Petra preko vladara iz četiri crnogorske dinastije – Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića, prenijeto je na slikarska platna čiji su autori akademski slikari, studenti, naivci, samouki slikari, studenti amateri i ljubitelji slikarske umjetnosti iz čitave Crne Gore.

Ističući da je prošlost dimenzija sadašnjosti, izložbu je zvanično otvorila prof. dr Sonja Tomović Šundić napominjući da ovo nije samo likovna izložba već susret duhovnosti istorije, kulture, identiteta i ljubavi jednog naroda. Ona je skrenula pažnju na ulogu vizuelne kulture kao svjedočanstva jednog naroda, navodeći da kroz ovu izložbu vidimo kakav je eho istorijske uloge ovih vladara i kakav su utisak pronijeli kroz vrijeme, te kako su likovanjaci formom, tonom i kolorom zabilježili njihove fizionomije.

“Plemiće, vladare, misionare, duhovnike pjesnike vidimo okom umjetnika. Imamo priliku da osjetimo energiju vladara i dinastija, da ih oživimo u našoj svijesti, i to daje jednu potpuno novu dimenziju sintezi prošlosti i budućnosti’’, kazala je Tomović Šundić.

U ime domaćina izložbe, direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović podsjetila je prisutne na ono što je zapisano u knjigama davnim – da su u našoj „Crnoj Gori helenski i rimski Bogovi stanovali. Da se ođe Jupiter odmarao kad je gigante pobijedio, a i da je Neptun svoje vjetrove krotio. O taj naš kamen je Mars svoj mač oštrio. Odavde su Bogovi na Olimp otišli”. 

Uz zahvalnost Fondaciji “Sveti Petar Cetinjski što je upravo KIC prepoznala kao mjesto održavanja ove prestižne izložbe, dodala je da je veoma ponosna što će vodeća gradska institucija kulture do kraja januara ugostiti ovu izložbu te što će portreti naših vladara krasiti naš izložbeno – galerijski prostor koji dnevno posjeti više stotina ljudi svih generacija.

U ime organizatora, Fondacije Sveti Petar Cetinjski,  direktor dr Srđa Martinović  kazao je da kroz ovu izložbu govore vjekovi, a umjetnici nas vode kroz galeriju vladara predstavljajući ih onako kako su ih oni  doživjeli. On je dodao da je ova izložba dio velikog projekta koji treba da se nastavi, jer kroz umjetnost, prošlost nastavlja da živi.

“Nastojali smo da ovom izložbom uvažimo umjetničke slobode i rezone, ali i ispratimo važne istorijske trenutke. Upravo zato, Fondacija izražava duboko poštovanje radu umjetnika i njihovom izrazu. Ovaj hod kroz vladarsku promenadu prikazuje tradiciju i kulturu u njihovoj neraskidivosti, a kroz susret prošlog i savremenog dokučićemo pažnju i mlađih generacija’’, zaključio je Martinović.

Otvaranje izložbe muzički je upotpunila jedna od najmlađih balkanskih magistrica umjetnosti na harmonici Amela Frljučkić koja je izvela tradicionalnu kompoziciju “Primorkinja konja jaše” u sopstvenom aranžmanu.

Izložbena postavka biće otvorena za posjetioce do 30. januara.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9550

Objavio dana sij 18 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN