Otvoren sedmi UnderhillFest

Sinoć je u Cineplexx-u otvoren međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest premijerom crnogorskog filma „Transformersi: Megdan polje Podgorica“ reditelja Dušana Vulekovića.

Od 3. juna do 9. juna projekcije će biti održane u bašti kafea Soul II Soul. Kao i ranijih godina filmovi su podijeljeni u tri kategorije: međunarodna, regionalna i vantakmičarska.

Logo_Underhill-za-CDM-1

Na festivalu će biti prikazano i pet kratkih filmova realizovanih u saradnji sa Dokufestom iz Prizrena.

U međunarodnoj selekciji, na sedmom UnderhillFest-u, biće prikazani filmovi „Ispod sunca“ Vitalya Manskya, „Kako postati Zlatan“ Fedrika Gerttena i Magnusa Gerttena, „Čopor“ Crystal Moselle, „Sonita“ Rokhsareh Ghaem Maghami, „Demokratija“ Davida Berneta, „Duh Hade Arent“ Ade Ushpiz,  „Braća“ Wojciecha Starona i „ZUD“ Marte Minorowicz“.

Osim „Transformersa“, u regionalnoj selekciji su filmovi „Kandidat“ Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, „Dom“ Metoda Peveca, „Maske“ Brankice Drašković, „Bolesno“ Hrvoja Mabića, „Abudl i Hamza“ Marka Grbe Singha i „Flotel Evropa“ Vladimira Tomića.

U okviru sedmog UnderhillFest-a 6, 7. i 8. juna u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” od 18 sati biće održan i program „U fokusu“, koji Underhill realizuje sa Centrom za ženska prava. Tokom ovog programa biće prikazani filmovi: „Sonita“, „Duh Hane Arent“ i „Linija života“.

Nakon projekcije filmova predviđene su panel diskusije. Centar za ženska prava će na ovogodišnjem Underhill-u izložiti i platnene torbe – proizvode radionica za šivenje i sito štampu koje u kontinuitetu organizuje za žene i mlade  sa iskustvom nasilja. Prihod od prodaje ovih proizvoda će biti reinvestiran u  nastavak radionica. Dio programa ,,U fokusu” finansiran je kroz projekat Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now! koji je podržala Evropska unija. U okviru projekta  se sprovodi kampanja ‘Spriječimo, zaštitimo, nadoknadimo’ koja  ima za cilj da predstavi problem pristupa pravu na kompenzaciju žrtvama trgovine ljudima u regionu i različite modele putem kojih je regulisano ovo pravo.

Na sedmom UnderhillFest-u biće organizovan i edukativni program „Dokuškola“, dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednje škole, koja će biti održana 4. i 5. juna u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića.

„Progam je je zamišljen kao upoznavanje srednjoškolaca sa svijetom dokumentarizma. Na koji način pomoću tog izražajnog sredstva, mogu govoriti o stvarima koje se dešavaju u njihovoj okolini, o stvarima koje ih raduju, ali i koje ih brinu. Polaznici će naučiti osnovne postulate dokumentarizma u želji da im otvorimo vrata jednog novog izuzetno kreativnog svijeta. Predavač je reditelj Rajko Petrović, direktor festivala ‘Slobodna zona’. Dokuškola se realizuje uz podršku Fondacije Petrović Njegoš“, navodi se u saopštenju.

U okviru festivala 3. juna u Dvorcu Petrovića biće održana i konferencija „Gdje je mjesto kreativnog dokumentarnog filma u Crnoj Gori?“, a panelisti su reditelj Vladimir Perović, reditelj Robert Tomić Zuber, producent  Ivan Đurović, reditelj Senad Šahmanović i umjetnički direktor UnderhillFest-a  Vuk Perović. Konferencija se organizuje u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš .

Zatvaranje festivala, organizovano u saradnji sa Britanskim savjetom, održaće se 9. juna u Cineplexxu kada će biti prikazan film „Dejdvid Bouvi: Pet godina“, reditelja Francis Whateley.

U žiriju festivala su Dušan Kasalica, Tamara Drakulić i Igor Bezinović.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4826

Objavio dana lip 3 2016. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN