Otvoren KotorAPSS Forum

U okviru Festivala KotorArt sinoć (14.jula) otvoren je četvrti KotorAPSS Forum, a prva manifestacija bila je specijalno izdanje Pecha Kucha. Pecha Kucha Nights je globalni fenomen kratkog prezentovanja koji za cilj ima prezentaciju u formi 20×20 – 20 slajdova po 20 sekundi za  svaki slajd.

IMG_2375

Kotor APSS je postavljen kao platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja zemalja u tranziciji. Kao takav, jedinstven je događaj u Crnoj Gori koji se razvio do manifestacije sa međunardonom reputacijom, dok je Kotor postao ključna destinacija za mlade profesionalce i studente arhitekture.

Ranijih godina  na APSS-u predstavilo oko 40 predavača na simpozijumima i radionicama, a na radionicama su prisustvovali studenti iz 15 zemalja. Rezultati rada proteklih godina su više studija, među kojima se ističe Grand Hotel Fjord i New Resort Kotor, a osnovni fokus bio je definisanje “resorta današnjice”. Istraživanja u prošloj godini odvela su u pravcu studije zapostavljenih modernističkih objekata Jugoslavije, što je rezultiralo izuzetno uspješnom izložbom Treasures in disguise kojom se Crna Gora predstavila na Bijenalu arhtekture u Veneciji.

“Kotor Art, Kotor APSS ove godine u malo drugačijem formatu. Nema radionice, već je odlučeno da se napravi sinteza onoga što je do sada urađeno, istakla je Dijana Vučinić ,  osnivač i programski koordinator KotorAPSS-a

Prve večeri predstavilo se deset prezentera,  a do kraja Festivala biće upriličena predavanja svjetski poznatih arhitekata.

“Vjerujem da će biti jako zanimljiva i predavanja i diskusije  na temu kako gradimo i kako planiramo grad u odnosu na ono što jesu savremeni izazovi u arhitekturi u odnosu na ono što postavlja turizam kao izazov i ono što jeste naše nasljeđe u gradovima i ne samo ovo što smatramo svjetskom kulturnom baštinom već i ono nasljeđe 20. vijeka koje je jako značajno”, istakla je  Dijana Vučinić.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3729

Objavio dana srp 15 2015. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN