Otvoren Festival vjetra u Tivtu

Sinoć je u Tivtu, na gradskoj Rivi Pine svečano otvoren prvi “Festival vjetra” u okviru  kojeg će, tokom 9 dana trajanja, grad biti pozornica brojnih sportskih, kulturnih i edukativnih dešavanja. Vestival je svojim nastupom otvorio Darko Rundek. Festival koji će trajati do 24. Aprila, organizuje sekcija krstaškog jedrenja Jedriličarskog kluba “Delfin” iz Tivta, u saradnji sa lokalnim institucijama, nevladinim organizacijama, sportskim klubovima i brojnim kreativcima, sa ciljem promocije potencijala i principa održivog razvoja Boke Kotorske.

“Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, istakao je da će festival za 9 dana trajanja imati 40 različitih programa izražavajući zadovoljstvo što je ideja za festival potekla od mladih, urbanih stanovnika Tivta.

“Težnja festivala je da uveže jedrenje i život sa morem, da Tivat nije samo grad pored mora , već grad koji živi na moru i sa morem”.

Danica Banjević direktorica Turističke organizacije kazala je da je festival važan iz više aspekata , ali prvenstveno u dijelu promocije sportskog turizma i aktivnog odmora, imajući u vidu da je ovaj festival oslonjen na tradicionalnu Tivatsku regatu.

“Prirodni izvor za Tivat u razvoju sportskog turizma svakako jesu vodeni sportovi, prvenstveno jedrenje. Sa druge strane ovo je odličan primjer uključivanja lokalne zajednice I zajedničkog zalaganja u organizaciji kvalitetnog festivala”

Ona je istakla i da su veoma važan segment Festivala brojne tematske izložbe edukativni događaji posvećeni održivom razvoju Boke koji za cilj imaju podizanje svijesti lokalne zajednice o ovim pitanjima i dalje kvalitetnije upravljanje destinacijom.

Frano Tripović, predsjednik JK Delfin istako je da je okosnica ovog festivala je već čuvena “Tivatska regatta” koju priređuju 17.godinu za redom.

“Sada oko nje gradimo novu, širu i mnogo inkluzivniju priču i manifestaciju u koju ćemo uključiti cijeli grad.”

Tokom devet dana trajanja “Festivala vjetra” svi ljubitelji mora, prirode, kulturne baštine i primorskog načiona života naći će nešto za sebe. U programu su nekoliko jedriličarskih regata u više kategorija, prve regate daljinski upravljanih modela jedrilica, promocije novih ekstremnih vidova jedrenja poput kite surfinga i wing foila kao I koncerti alternativne odnosno klapske muzike. U sklopu festivala biće održane I poetske večeri, izložbe fotografija i rukotvorina, filmske projekcije ali I predavanja o podmorskoj kulturnoj baštini, tradicionalnom graditeljstvu kamenom u suhozidu, fortifikacijama u Boki, te predavanja o živom svijetu mora i zaštićenim prirodnim dobrima na primorju.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9257

Objavio dana tra 17 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN