Otvoren festival RUTA GRUPA TRIGLAV

 Festival Regionalne unije teatara, RUTA GRUPA TRIGLAV otvoren je sinoć predstavom “Konji ubijaju zar ne” po tekstu Maje Pelević i u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, koje je domaćin festivala. Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović, otvarajući festival, je kazala da je ovo inovativna pozorišna prilika za dramske stvaraoce, a pogotovo za našu publiku, čiji značaj je prepoznao Glavni grad Podgorica. Povodom početka drugog izdanja festivala RUTA u Podgorici i izvođenja predstave,  sinoć je u KIC-u “Budo Tomović” organizovan razgovor sa učesnicima koji je moderirala Dragana Tripković, dramaturškinja Gradskog pozorišta. Na okruglom stolu su, uz glumce, učestvovali i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica i umjetnički direktor Dušan Kovačević. 

– Festivali su prostor za susrete koji je potreban pozorištu, kao što su pozorištu potrebni glumci, a mislim da u vremenu u kom su osnovne slobode i egzistencija dovedeni u pitanje, oni omogućuju ponovna ujedinjavanja, obnovu prijateljstava i prostor slobode. – kazala je Tripković. 

– Naša intencija nije samo da se obuhvati prezentacija predstava, već da se na ovim okruglim stolovima o njima raspravlja, da vidimo koji su to poetički diskursi i u kom smjeru se kreće regionalno pozorište. Osvrnuo bih se na predstavu i rekao da ona ima licencu poetikum koja je ovdašnja, domaća, u vremenu recesije, opšteg poniženja i borbe za egzistenciju, po čemu je slična našem vremenu. – zaključio je Koprivica. 

– Svjestan sam koliki trud su kolege uložile u proces rada na ovoj predstavi i oformili fantastične uloge, zbog čega nije bilo lako uklopiti se, a opet igrati ulogu koja njih treba da pogura tokom igranja. Predstava pruža nekoliko vrsta odnosa sa višestrukim slojevima i time omogućuje interakciju sa publikom koja je vrlo bitna i koja uvijek različito reaguje, zbog čega je potrebna koncentracija i fokus da se održi njen tempo i ritam. – rekao je Kovačević. 

– Jedna od ključnih razlika teksta u odnosu na roman koje sam primjetio je zagovaranje revolucije, odnosno, načina kako se danas izboriti sa establišmentom i da li je to uopšte moguće danas. – rekao je glumac Dejan Đonović. 

Glumac Omar Bajramspahić je istakao zahvalnost na ukazanoj prilici da radi na jednom nesvakidašnjem konceptu kakav nije imao prilike da vidi u Crnoj Gori, a ni regionu, dok je Vanja Jovićević rekla kako je lik Ljepotice jedna istina koja se svakodnevno može sresti, zbog čega uživa u svojoj ulozi, jer na jedan način može da iskritikuje i osvjesti takav fenomen. 

– Lik Sina kog tumačim predstavlja jednog dječaka podignutog u konzervativnoj sredini koji, kao i svi likovi u predstavi, ima neku tajnu i nešto što pokušava da prikrije. Princip slobode koji ja vidim kod njega je da samo želi da bude ono što jeste, da radi ono što voli, što je u njegovom slučaju ples. – rekao je glumac Vukan Pejović 

 

Unija je nastala  2019. s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje  šest teatara iz regiona, kroz  seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala čine:   Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica. 

Festival se nastavlja večeras, sa početkom u 20h, u sali Dodest KIC-a ,,Budo Tomović’’ izvođenjem predstave ,,Zemlja Vukova’’ u produkciji kazališta Ulysses iz Zagreba.  

Monodramom ,,Zemlja vukova” u režiji Gale Nikolić žanrovski odjekuje crna komedija s elementima apsurda, a nastala je iz potrebe da se zapitamo što znači biti žena u maloj zajednici kao što je Lika? Što znači biti žena u Hrvatskoj? Predstava se bavi društvenim pravilima, prvenstveno Like ili bilo koje druge male zajednice, koja utiče na sudbine tri ličanke u različitim životnim dobima.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9228

Objavio dana tra 7 2022. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN