Otvaranja 32. „Grad teatra“

U poneđeljak, 02. jula, sa početkom u 20.30h, na sceni između crkava biće otvoren 32. festival „Grad teatar“.

Nakon svečanog otvaranja, izvešće se predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i „Zeničkog proljeća“ „Romeo i Julija“, po istoimenom Šekspirovom tekstu, a u režiji Selme Spahić.

Dramaturg Dario Bevanda je o radu na novoj inscenaciji Šekspirove ljubavne priče istakao: „Naša inscenacija Šekspirove tragedije o zabranjenoj ljubavi između djevojke i mladića koji pripadaju dvijema zavađenim porodicama prvenstveno se obraća mlađoj generaciji – mladićima i djevojkama rođenim nakon ratova devedesetih, odraslim u konzervativnom društvu podignutom na temeljima tranzicijskog kapitalizma, nacionalnih podjela i masovnih grobnica, odnosno, generaciji koja nikada nije dočekala obećavanu budućnost. Iz tog razloga, u ovom projektu sarađivali smo sa devetnaestero mladih ljudi koji su izabrani na specijalnoj audiciji. Uporedo s redovnim probama s glumcima i glumicama tekao je i kreativni i istraživački proces s mladima. Odgovori iz anonimnog upitnika sprovedenog među njima korišteni su kao materijal za dokumentarne međuscene koje predstavi daju prijeko potrebni kontekst aktuelnog.Tekst komada je dramaturškim štrihom sveden na njegovu narativno-dramsku suštinu, pri čemu je parcijalno zadržan Šekspirov stih i poetičnost replika koje izgovaraju njegovi likovi. Režijskim rješenjima scene su često izglobljene iz prvobitnih i usmjeravane ka novim značenjima, pri čemu se predstava najviše oslanja na jezik scenskog pokreta i poigravanje s muzičkim znacima (značajan dio muzike izvođen je uživo). Dijelovi Šekspirove drame su ostali na originalnom engleskom jeziku, kao i tekstovi songova, pri čemu njegova poezija na momente zvuči kao vrhunski savremeni pop. Kao tekstualni materijal Romea i Julije korišteni su i dijelovi istoimene poeme Artura Bruka, koja je samom Šekspiru poslužila kao model za njegovu tragediju. U finalu predstave, Šekspirov nijansirani dramski dijalog uzmiče pred Brukovom nazaustavljivom epsko-poetskom naracijom, dok društvo i historija, zajedno s mnoštvom njihovih proturiječnih glasova, prijete da progutaju buntovne ljubavnike i istinu o njima. Da li ljubav može mijenjati svijet, ili barem spasiti one koji vole, pitanje je na koje predstava pokušava dati odgovor. Ona je i pokušaj iznalaženja subverzivnog potencijala u nečemu što je odavno obilježeno ograničavajućom etiketom književnog kanona i školske lektire. Ako dramskim klasicima ne pristupamo na svjež način, uvijek i iznova propitujući ih iznutra, postoji opasnost da oni ostanu samo mrtvo slovo na papiru. A revolucionarna ljubav Romea i Julije zaslužuje više od toga”

Režiju predstave je SELMA SPAHIĆ, dramaturg je DARIO BEVANDA, scenografiju je uradila MIRNA LER, kostimografiju HATIDŽA NUHIĆ, dok je muziku uradio DRAŠKO ADŽIĆ.

U predstavi igraju ENES SALKOVIĆ, LIDIJA KORDIĆ, MUHAMED BAHONJIĆ, URANELA AGIĆ-BURINA, SAŠA HANDŽIĆ, SELMA MEHANOVIĆ, ALBAN UKAJ, FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ, NUSMIR UHAREMOVIĆ, ZLATAN ŠKOLJIĆ, ADIS MEHANOVIĆ, SINIŠA VIDOVIĆ, BENJAMIN BAJRAMOVIĆ.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6191

Objavio dana srp 2 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN