Osveta firauna i muktaša

Ljutnuo se Premijer Mraković i onda obznanio da neće na silu razvijati nerazvijeni śever kad stanovništvo neće gradove na jezerima, elektrane na rijekama i ostali razvoj koji nude njegovi eksperti za gungule, derneke, pazarišta i kasabe. I sve pare će da otme i na drugo mjesto da prespe. Konačno je zabit mojkovački riješio problem regionalnog razvoja Crne Gore. Jasno, gorštaci u stvari neće razvoj pa ih ni Vlada neće na silu razvijati. Jasno, državni budžet je u stvari riznica dahije koji po svom hiru i ćefu može odlučivati o zajedničkom novcu i razvojnim projektima.

A Žabljak, nekada najveći planinski centar bivše Jugoslavije, sručen je do temelja. Ko nas je torpedovao? Da nije Austrougarska? Turci? Talijani? Njemci? Da nije Vizantija? Jok, već domaće šeprtlje i smetenjaci, domaći kardaši i muktaši, domaće buljubaše i zulumćari. Niti jedan veliki hotel nije obnovljen u skladu sa ugovorima o privatizaciji zahvaljujući upravo premijerima dahijama koji su štitili tranzicione prevarante. Sva ostala infrastruktura je u raspadu a prirodne atrakcije Durmitora su okljaštrene i osakaćene.

Gosti Durmitora su samo burek turisti i izletnički bašibozuk.

Sručili su vladini firauni nacionalni spomenik, hotel Durmitor, u prašinu, da bi napravili repliku na istom mjestu.

Već je treća godina rušenja „Durmitora“ a dahije i njihovi medijski trabanti još šenluče po medijima. Ali praznijem puškama – niko ne pomjera jednog kamena. Jasno je i zašto: i prostorno i biznis okruženje je ravno Hirošimi i svako ulaganje je ravno ruskom ruletu.

Hotel Jezera i Planinka, na najboljim mogućim vizurama durmitorskim, dahije i muktaši su zakatančili da trunu a prijete nam nekakvim hotelom u Kužnom dolu, na mjestu vojnog kampa.

Nedavno su na Vladi zahalakali o investitoru iz Estonije i CG mlađanoj biznismenkici koja ima samo sebe zaposlenu u svom preduzeću. Ništa im ne govori zao omen Kužni do i da je tu bio vojni kamp i da taj prostor ne vidi sunca pola godine. Sačekaćemo i ovog ludog investitora ali evo već prođe 30 godina, ko tren. U međuvremenu su paradirali njihovi kleptomani, piromani, akademici senilci, sklerotični ekonomski gurui, čisti lopingeri, ekonomski manijaci (da li je manijak dahijski sizif, investitor koji gradi isti hotel 28 godina?). Ima li kraja ovim skitnicama, dementnim omladincima i šeprtljavoj žandarmeriji. 30 godina naše vozilo brekće u mjestu. Nekad to bješe sjajna limuzina a sada su to taljige sa volovima. Sitnu investicionu vrtutmu u Žabljaku sada pravi pobješnjeli kurajber Eksplorer, zabit mojkovački, Klica efendija i par lokalnih indijanaca.

Premijerov pajtaš je Klica efendija, šarlatan i diletant, skoro bi se moglo reći dobar šalabajzer. Njegova je izjava da treba što više drveća pośeći na Crnom jezeru jer je bilo slučajeva da drveće u Biogradskoj gori napada turiste, neočekivano i brutalno. I to drveće nasrće na turiste samo kada idu stazom, inače je dobroćudno. Teško da postoji slična komična delija među direktorima nacionalnih parkova. Monsieur Klica (poslije sajma turizma u Parizu) smatra da treba napraviti čitav grad na obali Crnog jezera, luku za devedeset čamaca, krak autoputa do Crnog jezera, ukopati nekoliko rezervoara za vodu i sve premrežiti kanalizacionim cijevima, trafostanicama i ćenifama. Sve to kroz brigu o ćevabdžinici na Crnom jezeru. Samo da se Vlasi ne dośete.

Nacionalni parkovi su u ćevapdžinicu na Crnom jezeru uložili 300.000 eura. 300.000 eura je dosuo g.Mraković. I iznajmili sve, već gotovo, Eksplorer gazijama. Morali smo, kaže direktor nac.parkova, Klica efendija, jer je nemoguće kupiti namirnice, na primjer sir, za ćevapdžinicu. Kaza sve to na televiziji – u tome ga, veli, ometa postupak javnih nabavki. Kad bi nabavke bile tajne onda bi oni znali kako da posluju. Da nije efendi Klica u stvari maskirani Nastradin Hodža? To što je g.Klica uradio je klasično sklapanje štetnog ugovora i za to bi trebalo da odgovara i u preduzeću za nacionalne parkove i u Državnom tužilaštvu. Trebalo bi da odgovara i pred resornim ministrom i pred Markovićem Premijerom. Ali kako, kad su svi ista pređa? Uz 600.000 eura za drvenu ćevapdžinicu na Crnom jezeru, uz raskalašni najam, i uz institucije koje iza svega stoje i ćute, jasno je da tužni lik iz Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal neće jedne kameniti. Tužni lik za organizovani kriminal se nije žacnuo ni kada je saznao da su ofarbali 8 stubova na žičari S.Kuk za 640.000 a ne da sada razmatra zelene tričarije.

Elektromobil na Žabljaku je koštao 50.000 a donirala ga Ljubljanska banka. Milostivi slovenački samarićani a svi znamo da je jednom bankaru lakše zub izvaditi nego uzeti euro. Da li će Premijer sada oteti Žabljaku i elektrobus i darovati ga na katun žarski ili će ga bestregati lokalni indijanci? Kako se to pojavljuju elektromobili đe god se Eksplorer gnijezdi? Kako su mislili elektrofurgonom od 10 sjedišta voziti turiste na Crno jezero kad se dnevna pośeta mjeri hiljadama. Premijer Mraković, Eksplorer, efendi Klica i slovenački lihvari – igra bula i kaluđer kolo šareno.

Evo nam još jednog prikazanija ogoljele suštine ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore. Golema je provalija postala dobro vidljiva – ako nema razvoja za radi dahijskog šićara nema u stvari nikakvog razvoja. Decenije njihovog zaklinjanja u potrebu razvoja nerazvijenog śevera pokazale su šta je iza kulisa: duhovna sirotinja, infantilni ljubitelji osvete i kočoperne šićardžije. Dahije kada ne mogu da proture svoje hajdučke projekte onda se dokopaju biča jer misle „da je raja ka ostala marva“. A ne znaju „da je raja od gradova glava“. Mi smo sa našim političkim elitama, sa brdskim akademicima, ekonomskim guruima sa pazara i političkim manipulatorima duboko u mraku srednjovjekovlja.

 

Darko Stijepović 

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7348

Objavio dana srp 16 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN