Orkestar bez granica na KotorArtu

U neđelju 28. jula, sa početkom u 21h, u Porto Montenegru nastupa Orkestar bez granica, sastavljen od vrhunskih muzičara Zapadnog Balkana, pod vođstvom dirigenta Premila Petrovića. Publika će imati priliku da se upozna s ostvarenjima mladih autora iz regiona, premijerno na KotorArtu, među kojima su Draško Adžić, Drinor Zimberi, Damir Branimir Vince, Danijel Zontar i Darija Andovska.

 

Koncert je planiran da bude održan na bazenu Jahting kluba Porto Montenegra, a ukoliko bude potrebno, zbog vremenskih neprilika, koncert će se održatiu Muzeju pomorskog nasljeđa, takođe u Porto Montenegru. Ulaz na koncert je slobodan a ukoliko želite rezervisati vase mjesto, možete pisati na pmyc@portomontenegro.com

 

Orkestar bez granica ustanovljen 2012. godine u Beogradu i u Berlinu, kao nevladina organizacija s ciljem da inicira pozitivni društveni razvoj kroz snagu pomirenja i kreativnu saradnju. Ovaj regionalni prekogranični simfonijski orkestar pruža najviši umjetnički kvalitet i poziva na novu vrstu komunikacije. Tražeći načine dekonstrukcije i transformacije društvene zajednice, zagovarajući pozitivne promjene da društvo bude inkluzivnije, interkulturalnije, otvorenije i demokratsko više nego što trenutno jeste, Orkestar služi kao platforma za prevalizaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasljeđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana, pa i šire. Započeo je svoju godišnju balkansku sezonu širenjem muzike i svojih poruka godine 2018.

Premil Petrović, inicijator, šef-dirigent i umjetnički direktor Orkestra, s kojim je 2015. godine snimio album za Izdavačku kuću Universal Music – Deutsche Grammophon, diplomirao je dirigovanje na Visokoj školi za muziku Hans Ajsler u Berlinu, u klasi prof. Vinfrida Milera. Njegov repertoar uključuje interpretacije stare muzike, opere i simfonije klasicizma i romantizma, kao i premijere savremene muzike. Premijerno je dirigovao opere Isidore Žebeljan, jedne od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitora. Često diriguje u eksperimentalnim muzičkim pozorištima, poput produkcije Šenbergovog Pjeroa mjesečara, u režiji Brusa Labrusa, za čiji je film, pod istim nazivom, snimio drugo izvođenje. Sarađivao je s rediteljem Bretom Bejlijem na postkolonijalnoj produkciji Verdijeve opere Makbet, u aranžmanu Fabricija Kasola u Kejptaunu, koja je zatim prikazana na najznačajnijim evropskim festivalima. Dobitnik je Nagrade Hans Ajsler, za interpretaciju savremene muzike.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7479

Objavio dana srp 27 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN