Omaž prof. Nikoli Gregoviću

Poslije dužeg odlaganja usljed pandemije KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju koncert pod nazivom Omaž profesoru, u čast izuzetnog pedagoga, neumornog, svestranog kulturnog pregaoca, prof. Nikoli Gregoviću.

Koncert će se održati u subotu, 19. septembar, sa početkom u 22h na Ljetnjoj pozornici u Kotoru. Na koncertu učestvuju Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković,  Mandolinski orkestar Nocturno, zatim i gosti koncerta Mandolinski orkestar Tripo Tomas, kao i Klape Karampana, Štiglići i Kamerton a partner koncerta je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“.

Nikola Gregović

Na veliku žalost lokalnog stanovništa, prijatelja, bivših kolega i učenika, kao i porodice profesora Gregovića, ovaj koncert, zbog strogog poštovanja svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela,  se održava bez prisustva publike ali uz direktan prenos na Pjaci od Kina, kod ovogodišnjeg prijatelja Festivala, restorana Ombra, kao i preko društvene mreže Facebook i YouTube kanala Festivala. 

Nikola Gregović, kao svestrani kulturni pregalac – pedagog, kompozitor, dirigent, organizator muzičkog života, obilježio je kulturni život druge polovine 20. vijeka u Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, kao i van Crne Gore, u regionu. Kotoranin rođenjem, muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Radio je kao profesor u muzičkim školama u Kotoru i u Nikšiću, u kojem je potom bio direktor škole i profesor na Pedagoškoj akademiji. Osnovao je i vodio mandolinske orkestre i horove: orkestar Učiteljske škole u Nikšiću, Hor i orkestar Veljko Ćatović u Risnu, orkestar OŠ Njegoš, hor SMŠ Vida Matjan i Gradsku muziku u Kotoru. Sa horom nikšićkog KUD-a Zahumlje i kotorskim Horom Nikola Đurković ostvario je zapažene rezultate. Osnovao je i vodio mnoge muške i ženske klape, a kroz rad sa klapom Karampana, koju je osnovao 1980. godine, promovisao je bokeljske pjesme i van granica bivše Jugoslavije. Komponovao je i aranžirao brojne đečje, horske i klapske pjesme, kao i orkestarske kompozicije. Nagrada koju dodjeljuje Festival klapa Perast nosi njegovo ime.

Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković

Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković nastao je 2018. godine na inicijativu uprave ove institucije, s idejom da se obnovi tradicija horskog pjevanja koja je kao organizovani oblik muzičkog života grada postojala još od 19. vijeka. Na tragu današnjeg ansambla stoji i Gradski hor Nikola Đurković, osnovan u godinama nakon Drugog svjetskog rata, čiji su članovi bili ugledni kulturni djelatnici kao što su Antun Homen, Darinka Marović, Tripo Tomas, Mirko Homen, Stevo Simonuti, Miloš Milošević, Julio Marić, Antun Pogačar, Nikša Čučić. Sa svojih dvadeset pet članova, obnovljen Gradski hor je tokom prethodne dvije godine aktivno učestvovao u kulturnim zbivanjima Kotora. Na repertoaru ansambla nalaze se popularne kompozicije domaćih i stranih autora, izvorne melodije iz Boke, kao i višeglasne kompozicije klasične muzike. U decembru 2019. godine Hor je održao prvi cjelovečernji koncert, a godinu dana ranije osvojio svoju prvu nagradu, na Festivalu Adriatica Nova. Horom rukovode profesorke Dušica Ćetković i Ljiljana Dončić.

Mandolinski orkestar Nocturno

Mandolinski orkestar Nocturno profesor Nikola Gregović je osnovao 1990. godine u Kotoru, pretežno od svojih učenika iz klase gitare u ŠOSMO Vida Matjan. Prvu postavu orkestra činile su mandoline, mandole, gitare i bas gitara, s vremenom su, kako je orkestar rastao i razvijao se, uključene flaute, bisernice i vojvođanski prim. Orkestar je nastupao na koncertima škole, na brojnim svečanostima u Kotoru i Bokiuopšte. Prvi cijelovečernji koncert orkestar je održao 1992. godine u Crkvi Sv. Duha u Kotoru, a potom su uslijedili nastupi na Sv. Stefanu, prilikom čuvenog šahovskog revanšnog meča između Bobija Fišera i Borisa Spaskog, na otvaranju prvog Jugoslovenskog festivala pozorišta za djecu, danas Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kada je zahvaljujući orkestru i horu prvi put izvedena zvanična himna Festivala, koju je komponovao Gregović. Orkestar je radio sve do smrti Nikole Gregovića, 2010. godine. Iz mandolinskog orkestra nastao je i muzički sastav Škuribanda. Orkestrom rukovodi Petar Bukilica. 

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već gotovo dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija., podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. XIX KotorArt Don Brankovi dani muzike se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor, uz podršku Luštice Bay, kompanije Tonino Lamborgini, ambasada Njemačke i Hrvatske, i mnogih drugih.

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8458

Objavio dana kol 14 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN