Odbrana profesije

Na gradove udariće trava
i zavesti svoju strahovladu,
svi cvjetovi ostaće bez glava
da bi bili sa travom u skladu.

Vitomir Nikolić

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra održan je bez soliste Ratimira Martinovića u četvrtak, 18-og maja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Solista je otkazao učešće na dan koncerta, obrazloživši besmisao neprofesionalizma koji sprečava razvoj umjetničke muzike u Crnoj Gori.

Martinović je pretrpio velike uvrede, prije svega kao solista koji je na probama svirao na nefunkcionalnom, raštimovanom klaviru u sali bez ventilacije. Prethodno ga je direktor Muzičkog centra pitao ”da li je zainteresovan da nastupi” kao da je u pitanju poziv na večeru ili bioskop a ne nastup soliste. Osim Mirkovića, Martinović je pretrpio uvredu i od aktuelnog ministra kulture, Janka Ljumovića. Pored toga što je jedan od najuspješnijih crnogorskih umjetnika u svijetu, Martinović je jedan od osnivača KotorArta i direktor Don Brankovih dana muzike(segment KotorArta). Festival je postao jedan od najboljih u regionu i simbol Kotora. Međutim, mjesec dana prije početka festivala za koji je 50 dana programa spremljeno, ministar Ljumović kaže Martinoviću da ne zna sa kojim sredstvima Ministarstvo kulture raspolaže za KotorArt, dovodeći pod znakom pitanja realizaciju. Izložen ovako uvredljivom ophođenju od strane ministra kulture i direktora Muzičkog centra, Martinović je uradio jedini ispravni potez da bi zaštitio svoje dostojanstvo – otkazao je nastup sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Njegova reakcija je otvorila široj javnosti perspektivu da bolje uvidi na šta se troši novac poreskih obveznika. Navodno ne postoji novac za rješavanje kadrovskih pitanja u simfonijskom orkestru, adekvatne honorare, kupovinu koncertnog klavira, održavanje instrumenata i ugradnju ventilacionog sistema u sali za probe orkestra i, po riječim Ljumovića, Ministarstvo kulture ”ne zna” koliko novca se može izdvojiti za KotorArt. S druge strane, umjesto da je Dom vojske u Podgorici renoviran i osposobljen za koncerte, predstave i izložbe po ugledu na Dom vojske u Tivtu (Porto Montenegro) ogromni novac se godinama neracionalno troši prvo na rušenje do temelja pomenutog Doma vojske a zatim za izgradnju nove zgrade Muzičkog centra (koja još nije dovršena). Čemu sve ovo licemjerje? Javnosti se prikazuje da je Crna Gora jedna mala, siromašna zemlja bez novca za razvoj umjetničke muzike i kulture uopšte dok u stvarnosti velike svote novca odlaze na izgradnju zgrade koja je u ovom trenutku razvoja potpuno nepotrebna.  

Kranje je vrijeme da o razvoju kulture odlučuju najbolji jer će se njihove odluke pokazati višestruko korisnim za razvoj šire društvene zajednice. Što se tiče klasične muzike jasno je da su naši najuspješniji muzičari Roman Simović i Ratimir Martinović. Pored toga što su se na koncertnim podijumima širom svijeta potvrdili kao vrsni umjetnici, virtuozi, ove ljude krasi spoj humanizma i patriotizma usljed čega znaju kako da svoje veliko iskustvo ulože u razvoj crnogorske umjetnosti. Bio bi red da Mirković i Ljumović budu profesionalci u svom poslu, tj. da se prisjete da biti državni službenik podrazumijeva da se boljima od sebe pruža ruka dubokog poštovanja i naklonosti te da Martinovića i Simovića puste da razviju crnogorsku umjetničku muziku.

Milica Kankaraš, harfistkinja

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5504

Objavio dana svi 20 2017. u kategoriji Komentar, Novinarstvo, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN