Obilježeno 70 godine muzičke škole u Herceg Novom

Poslije nedavnog uspješnog koncerta učenika hercegnovske muzičke škole  koja ovih dana obilježava sedam decenija od osnivanja, oduševio nas je nastup profesora ove škole koji su osmislili prijemčiv, popularan program  koji je  otvoren  „Romantičnim valcerom“ Žane Metaldi.  Onda  je uslijedio „Tango“ Igora  Stravinskog,  pa arija Đilde iz opere Rigoleto Đuzepea Verdija, popularni  „Jealossy“  tango za dvije violine Jakoba Gadea,  „Zapataedo“ iz Rodrigova „Tri španska komada“  pa „Serenada“  Franca Šuberta, „Trio“   Johanesa Bramsa, planetarno popularna Ferarijeva „Tarantela“ , ne manje poznata ali mnogo mlađa  „Hipnoza“ Ijana Klarka, antologijska „Torna a Surriento“ Ernesta Kurtisa i konačno Dvoržakov „Slovenski ples“.

I one lirske, sjetne, sanjive kao i kompozicije koje nose  živost i radost,  odlično  izvođene  publika je nagradila   zasluženim, burnim aplauzima. Sala  Muzičke škole  bila je ispunjena do poslednjeg mjesta, a dio publike  koncert je prestajao.

Vrijedan je pohvale i podatak da je od  ukupno 25 profesora koji  rade u Muzičkoj školi na koncertu učestvovalo njih 15,   Daniela Seferović, Anita Zloković, Anita i Jelena Popović,  Bosiljka Kulišić Čavić, Irena Mijušković, Igor Novak, Linda Poznanović, Ivana Petković, Svetislav Vasić, Aleksandar Bubanja, Jovana Ražnatović,  Stevan Tomašević, Đuro Poznanović i Jovanka Veljović.

Nastupali su i kao solisti i u različitim kamernim formacijama, od klavirskog dua i trija, do nestandardnih savremenih ansambala.  Program je i sinoć vodila Dubravka Perović.

Do finala ovog slavljeničkog niza najavljen je još jedan koncert učenika (5. decembar)  potom  “Veče baroka”  kada ćemo opet čuti profesore hercegnovske Muzičke škole kao soliste ali u saradnji sa  gudačkim orkestrom cetinjske  Muzičke  akademije, sa kojim su već održane dvije probe izabranih Bahovih i Hendlovih djela. Za 12. decembar zakazana je svečana akademija u Dvorani “Park” a 14. decembra očekuju nas Zagrabečki kvartet i novski umjetnici, pijanista Boris Kraljević i gitarista Goran Krivokapić, koji su  izgradili svjetsku karijeru,  a na muzičku scenu su stupili baš u  hercegnovskoj Muzičkoj školi.

Nameće se sam po sebi zaključak da su baš kao što i treba, prednost i u slavlju dobili najmlađi  kojima će siguran podsticaj biti  nastup njihovih profesora, ali i saradnja sa Muzičkom akademijom kao i susret sa Kraljevićem i Krivokapićem. Uz  sve to, ovako koncipirana proslava,  najbolja je potvrda želje ovog vrijednog kolektiva da  obnove stare i uspostave nove veze i razmjenu iskustava koja je uvijek, a posebno u kulturi i umjetnosti, dragocjena.

 

Muzička škola u Herceg Novom je osnovana 11. januara 1949.godine. Od samog osnivanja škola je prisutna na republičkim i saveznim takmičenjima, sa kojih učenici donose veliki broj nagrada, a njihovi nastavnici priznanja za pedagoški rad. Škola je bila uspješna i kao organizator ovih takmičenja, ali se posebno ističe kao dugogodišnji domaćin internacionalnih festivala „Gitar art Festival“ i „Viva music”.

Prosvjetni kadar je oduvijek i na pravi način ulagao maksimalne napore da mladi naraštaj što bolje i kvalitetnije muzički edukuje. Najbolji pokazatelj uloženog rada su visoki plasmani, brojne diplome i nagrade sa državnog i međunarodnih takmičenja, kojima je ukrašena naša škola.

Takođe i danas, zbog ljubavi prema muzici, nastavnici i saradnici sa uspjehom nastavljaju tradiciju svojih prethodnika i svojim svakodnevnim zalaganjem i trudom doprinose razvoju i napretku ustanove koja je odavno opravdala svoje postojanje i stekla ugled upravo kvalitetom svog djelovanja. Ukupan broj zaposlenih je 29 od kojih 25 čine nastavni kadar.

 

[prenešeno sa: radiohercegnovi.me]

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7970

Objavio dana stu 28 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN