Obilježavanje sedamstogodišnjice smrti Dantea na KotorArtu

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju multidisciplinarno veče pod nazivom Omaž Danteu, u okviru obilježavanja godišnjice smrti velikog italijanskog pjesnika, mislioca i vizionara, Dante Aligijerija. KotorArt će ovu godišnjicu obilježiti pod sloganom Dante 700 i to sa  dva događaja – Omaž Danteu autora Antuna Sbutege, u utorak 27. jula ispred prčanjskog Bogorodičinog hrama sa početkom u 22h, kao i  izložbu Dimitrije i Dante poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, 05. avgusta u Kotoru.

Partneri programa u Prčanju su Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a prisutnoj publici, prije samog početka ovog programa, obratiće se ambasador, Nj.E. Luca Zelioli, kao i Ratimir Martinović, direktor festivala.

Autor, scenarista i reditelj ovog događaja je Antun Sbutega, video montažu je pripremio Stevan Kordić, a učesnici programa su i Sara Lakičević, narator,  recitatori Dolores Fabian i Joško Katelan, kao i mladi umjetnici, sopranistkinja Antonia Vučinović i gitarista Vuk Sandić.

Omaž Danteu je multimedijalni prikaz posvećen Danteu Aligijeriju iz vizure admirala Bokeljske mornarice dr Antuna Sbutege, čiji je cilj da povodom 700 godina od njegove smrti preplete istorijske i lične niti, ali i da ukaže ugrađenost velikog djela i u ovaj prostor i sudbine. Omaž se odvija na platou ispred monumentalne Bogorodičine ckrve na Prčanju, upravo  na kom se nalazi bista kotorskog biskupa Frana Uccellinija Tice, koji je 1910. godine postao prvi autor kompletnog prevoda Danteovog remek-djela Božanstvena komedija na srpsko-hrvatski jezik. Kombinacija naracije, stihova, muzičkih numera i video-zapisa će dati jedan autentičan pogled sa današnjeg Prčanja na  Danteovo svevremeno djelo. Muzički dio programa obuhvata djela Baha, Pučinija i Modunje.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8914

Objavio dana srp 27 2021. u kategoriji Književnost. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN