Obilježavanje Novruza u KIC-u Budo Tomović

Povodom praznika Nevruz (ili Novruz) koji označava početak proljeća, a koji zauzima značajno mjesto u kulturi turkijskih zemalja biće održan koncert muzike i narodnih igara turkijskih zemalja u srijedu, 21.marta, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom 19 sati.

Publika će uživati u melodijama i folklornim igrama članova udruženja iz Ankare.

Novruz, često nazivan još i Persijska odnosno Iranska nova godina, predstavlja tradicionalni praznik dostine širom svijeta. Smatra se da je izvorno ovo zoroasterski praznik, koji je potom spontano prešao (kao običaj) i na suśedne turkijske narode. Izraz predstavlja zapravo složenicu sastavljen od nov i ruz. Interesantno da je nov, upravo znači kao i našem jeziku i mnogim drugim – upravo isto. Ruz (koje je nastalo od prapersijke riječi raučah) u savremenom persijskom znači ‘dan’, i uzima se da je ova riječi suštinski srodna sa riječju ‘rok’ koja je zastupljena diljem slovenskih jezika dok je nekad značilo ‘godina’. Prvobitno značenje, ipak, nije bilo dan ili godina – već svjetlost odnosno zraka.

Zapravo je ovo slavlje prvog dana proljeća i obnove prirode te ovaj praznik smatra se glasnikom mira, prijateljstva, dobronamjernosti za ljude, kao i prilikom za nove pokušaje, nova ostvarenja, nove pobjede i nova razmišljanja.

Upravo zbog toga je međunarodni Novruz Dan je 2010. godine proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na inicijativu nekoliko zemalja koje obilježavaju ovaj praznik.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6050

Objavio dana ožu 20 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN