O ”MLIJEKU I MEDU” U ŽABLJAKU

Ne nalazi samo TV Bastilja super-zadovoljne turiste, bez njuha, bez sluha, bez vizuelne kulture i prostake, sada su ih našli i TV Vijesti i štampani mediji. Razlike u informisanju o medu koji teče po Žabljaku – nema. Izvijestiše kako je sve idealno u turističkom Žabljaku i nacionalnim parkovima. Pokazaše Ukrajinca i Ruse koji tvrde kako je sve kao u Evropi. Sve je čisto i božanstveno. Ukrajinci i Rusi su postali reper Žabljaka, da oni ocijene šta je Evropa i šta je čisto! Kurtoaziju zapadnoevropskog turiste, koji u prolazu ljutito skresa kako je sve ”beautiful”, novinar nije uspio da razdvoji od realnosti u turizmu.

karikatura ekoPonavlja se ista  medijska priča o hordama turista koji opsjedaju Žabljak. Međutim, poslije podne i uveče turisti postaju nevidljivi. Možda vode neki gerilski turistički rat pa se na prepad pojave tokom dana na ulici a u predvečerje nestaju? Zašto je onih desetak kafana i restorana poluprazno? Jasno je da turista nema. To najbolje zna poreska uprava koja više i ne kontroliše Žabljak. Jasno je to i iz činjenice koliko se povećala potrošnja osnovnih namirnica i koliko je ljudi u planini. U subotu veče na ulicama Žabljaka nije bilo niti jednog automobila sa stranim registracijama. Isključivo ŽB i PG registracije. Stranci se kriju neđe u kamopovima ali je činjenica da ne dolaze u naselje. Većinom su to autostoperska raja sa rančevima na leđima. G. Gvozdenović landara po cijelom svijetu ali u Žabljaku je drastično manje Francuza,  Njemaca, Italijana a onih Kanađana, kojima se hvalisao, nema ni u pleće.

Sva turistička dnevna gužva u Žabljaku (gužva je ovđe znak uspješnog turizma) je rezultat postojanja samo jedne ulice u naselju kojom svi moraju proći, gomile jednodnevnih izletnika iz Primorja i prolaznih godišnjeodmoraca koji su se zaustavili na kafi, da izvrše nuždu i naprave pauzu. Uveče se pokazuju poluprazni objekti i sva turistička klijentela koja ispija po kafu. Činjenica da se polovina gostiju u 6-7 ugostiteljskih lokala poznaje govori da su ovo turisti zavičajci koji su došli da se podśete starog kraja. U vikend naseljima noću nema svjetala a cijena kreveta je pala na 7 eura. Ako zastudi ili padne kiša mjesto je mrtvo. Zato je Žabljak pravo mjesto iz koga svako nastoji da utekne jer turizma nema, jer je sve fikcija koja se najbolje ośeća u praznim novčanicima stanovništva. Tv Bastiljaške obmane tu ne mogu pomoći. A u stvari šta je realnost?

Turisti zabljakUsred turističke sezone i na samom Crnom jezeru i na šetalištu do jezera, kamioni se ne gase ni noću: radi se, kopa, bageriše i dovozi građevinski materijal. Bageri i kamioni tutnjaju kroz idealni žabljački turizam. Glib na ulicama i miješanje teške mehanizacije i turista kazuje o bulažnjenju u turizmu. Objavili smo sliku đe ojađeli turisti pred kamionima bježe u kanal sa prestravljenom đecom u kolicima jer Gregovići i Gvozdenovići grade protivzakoniti sramni kič na samoj obali Crnog jezera.

Turbo folk melos do ponoći grmi pored hotela Durmitor u zabavnom parku koji je se nekako iz Prokuplja obreo u Žabljaku. Turističkim vođama je idealan prostor za vašarište baš najelitniji prostor hotela Durmitor. Vriska turbo folkera je ravna buci avionskog motora i čuje se do na vrh Crvene grede. Simbolika je jasna. Podśetimo, Vlada Crne Gore je srušila sve velike hotele i vratila Žabljak u praistoriju. Privatizovani hoteli su  turistička strašila. G. Gvozdenović, g. Kukavičićka i g. gradonačelnik Žabljaka smatraju da je to vrsta turističke ponude koja treba Žabljaku. A pominjati turističku kontraprodukciju tj. sveopšte betoniranje, haos parkinge, neuljuđenost, smradne, zarazne toalete na jezeru, kanalizaciju u jezeru, vršenje nužde na svakom koraku, elementarnu nehigijenu kod prodavaca uličara, tezgaroše i drugu neautentičnu, zaraznu i poraznu turističku ponudu – nije potrebno. Na ulici do Crnog jezera nalazi šest ogromnih kontejnera koji izazivaju sablazan svakom ko zna imalo o higijeni i potrebi da se ne živi u smeću. To je turistički nonsens. Gradilište na Crnom jezeru usred sezone jeste atrakcija za lokalne fizikalce jer smatraju građenje atrakcijom. Međutim, priprosta nekvalifikovana radna snaga niđe ne može biti osnov turističke valorizacije prostora. Prosječan turista se gnuša i bježi od građevinskih radova i na odmoru i van odmora. Logika koja građevinske radove smatra normalnim na obali “gorskog oka” je znak priprostosti i izvitoperenog duha. Novinar koji smatra da to ne pogađa turističku sezonu ili sam nije “u vinklo” ili precjenjuje sebe a potcjenjuje svoje čitaoce. Bolest nezakonite gradnje, koja je rak rana ove države, već je i pticama jasna, ali ako novinar to preskoči onda je ili nedoučen ili to radi namjerno.

>Strani turisti, pogotovu zapadni, ne žele da gube vrijeme sa domorodačkim medijima zato se u domaćim medijima pojavljuju samo Rusi, Ukrajinci i slična boranija koja je superzadovoljna. Koliko je zapadnih turista odbijeno divljaštvom i divljom gradnjom to ni novinarima ni brđanima nije važno. Zapadni turista odlazi sa lošim utiskom, ne želi da to komentariše u zemlji pośete i nikad se više ne vraća. Zato je sa Zapada prisutna samo gologuzija sa rancima, nema onih koji se vraćaju, nema onih koji ostaju više od par dana. Sveukupno opadanje je rezultat promašaja i nesposobnosti Ministarstva turizma, raznih Gvozdenovića, Jelušića, Kukavički ali bogami i Đukanovića. To je rezultat strategije da ne treba da ima turističke strategije, i da se sve razvija na divlje, i da se sve turističko djelanje orijentiše na najjeftinije usluge, na ferijalce, siromašnu turističku klijentelu, tranzit, izlet, sindikalce i ruralno stanovništvo iz regiona.

Darko Stijepović 

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4075

Objavio dana kol 2 2015. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN