„O Crnoj Gori i Crnogorcima“

Antologija dr Cvetka Pavlovića “O Crnoj Gori i Crnogorcima” biće predstavljena podgoričkoj publici u utorak, 23. juna, u Mutlimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati.

 

Uz autora o knjizi će govoriti: publiciste Slobodan Čukić i Ivan Jovović, kao i mr medija i PR-a Snežana Burzan.

 

U ovoj antologiji sadržane su misli naučnika, filozofa, književnika, putopisaca, slikara, državnika, vjerskih dostojanstvenika i drugih kroz crnogorsku istoriju.

 

Učesnice promocije biće i polaznice DODEST-ove škole glume Anđela Janković i Ivana Vlaović.

 

„Iako crnogorska bibliografija bilježi slične pokušaje, knjiga dr Cvetka Pavlovića predstavlja vrijedan intelektualni napor u interpretaciji ukupne crnogorske prošlosti. Autor se odlučio da na atipičan način prikaže crnogorsku prošlost, dajući odlomke iz mnogobrojnih djela domaćeg i stranog porijekla.  Citirana literatura, prikazana u odgovrajućem hronološkom nizu, je aktivna legitimacija  autora u prepoznavanju i tumačenju hiljadugodišnje crnogorske povijesnice…“ publicista Ivan Jovović

 

Dr Cvetko Pavlović rođen je 1951. godine u Baru. Osnovnu školu završio je u Baru, a Geodetsku tehničku školu u Titogradu. Završio je Fakultet odbrane i zaštite u Beogradu. Završio je poslijediplomske studije u Beogradu i na Fakultetu civilne odbrane odbranio magistarsku tezu: „Pravna regulativa i njen uticaj na efikasnost upravljanja sistemom zaštite životne sredine“ 1995. godine. Doktorsku disertaciju „Mjesto i uloga civilne zaštite u zbrinjavanju izbjeglica i interno raseljenih lica“ odbranio je na Fakultetu civilne odbrane Univerziteta u Beogradu 2005. godine. Pored naučnoistraživačkog rada u oblasti zaštite životne sredine i međunarodnog humanitarnog prava bavi se paremiologijom i paremiografijom – sakupljanjem narodnog stvaralaštva: narodnih poslovica i izreka, narodnih pjesama, kletvi, običaja, vjerovanja, legendi, kao i maksima i sentenci. Učestvovao je na više naučnih skupova i simpozijuma u zemlji i inostranstvu. Sarađivao je u više listova i časopisa: Politika, Pobjeda, Barske novine, Gorocvet, Libertatea, Prosvjetni rad, Vrela, Pravi odgovor, Crnogorski književni list, Lumina, Matica crnogorska, Istorijski zapisi, Vijesti, Harahvati, Novi susreti, Dubrovnik, Lučindan, Vaspitanje i obrazovanje, Komuna i dr. Bio je aktivni član Pokreta za nezavisnu Crnu Goru. Član je Matice crnogorske, Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, kao i Rumunskog društva (Fondacije) za etno-grafiju i folklor Vojvodine. Od strane Predsjedništva SFRJ odlikovan je Medaljom rada. Dobitnik je priznanja Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju – OSCE, 2002. godine, kao i brojnih društvenih priznanja. Vanredni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Živi i radi u Baru.

 

Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti – nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8277

Objavio dana lip 22 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN