Njegoš, haos i preobražaj društva

Knjiga „Njegoš, haos i preobražaj društva“ autora Dragoljuba Dragana Šarovića biće promovisana u petak, 12.aprila, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: emeritus prof dr Milan J. Perović, filozof i novinar Vanja Kovačević i autor.

„Autor knjige „Njegoš haos i preobražaj društva“ Dragoljub Dragan Šarović, zagovara proces duhovnog preobražaja društva kao nužnost koja svoje uporište ima u kulturi, ali i u bogatoj tradiciji Crnogoraca. Inspirativno vrelo sa kojeg se napajao iskonskom snagom i slobodoumnim idejama gorštaka i junaka, autor je spoznao u književnim djelima crnogorskog vladike i vladara Petra II Petrovića Njegoša, istorijskom spoju dramske strukture Gorski vijenac i filozofsko-religioznom spjevu Luča mikrokozma. Navedena djela su ne samo Njegošev, nego i crnogorski duhovni kapital kojim vlada, kako pisac ove knjige predstavlja, poetizovano jedinstvo dva vječno suprotstavljena kosmosa-mikrokosmosa, odnosno čovjeka koji kroz suprotstavljenosti u sebi bitiše u makrokosmosu, ili vaseljeni i njenoj beskonačnosti. 

Na neobičan način autor povezuje antičku filozofiju, religiju, književnost sa prirodnim naukama: matematikom, fizikom, termodinamikom kao jedinstveno poimanje materijalnog i duhovnog, ali sa prirodnjačkim uplivom u Njegoševo djelo u kojem je klica ljudskog bitisanja u duhovnoj supstanci. Vođen Njegoševom kosmogonijom, pisac ovom knjigom postavlja izazove teoriji haosa, i čitaocu, i vremenu i entropiji kao mjeri haosa, i matematici, i fizici, i sociologiji, i religiji, i psihologiji i književnoj umjetnosti. Takođe postavlja temelje drugačijem pogledu na upravljanje opominjući učesnike tog procesa da ne smiju zaboraviti nasljeđe nacionalne prošlosti sadržano u čojstvu i junaštvu, odnosno kako autor kaže viteštvu, ali ni djelovati bez vizije konkretnog cilja u budućnosti.    

Stoga je on ovu knjigu sačinio iz želje i ubjeđenja da može barem malo da doprinese zaživljavanju i preobražaju kulture utemeljene na tradiciji, moralu i etici Crnogoraca i ukupnoj svijesti njihovog društvenog bića. Motivaciju temelji na osamnaest principa proisteklih iz Njegoševe stvaralačke imaginacije, od kojih su devet principi preobražaja društva, a drugih devet su ideje vodilje za njihovu primjenu. Klica navedenih principa je, prema autorovom kazivanju, u stihu: I cijeli ovi besporeci po poretku nekome sljeduju koji je preuzeo iz filozofsko-religioznog spjeva, Luča mikrokozma, a kojim se izražava suština teorije haosa.“ izvod iz predgovora Irene Ivanović 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7083

Objavio dana tra 11 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN