Neuspjeli skandal Barskog ljetopisa

Sinoć je na Barskom ljetopisu bila pretpremijera predstave ‘Don Kihot’ koja predstavlja zajednički projekat podgoričkog Gradskog pozorišta i Ljetopisa. Ono što se moglo viđeti ni u kojoj mjeri nas ne raduje i govori da je jedan dosta skup projekat nesavjesno i ofrlje rađen.

Bilo bi korisno znati ko je ovlastio direktoricu Ljetopisa Kseniju Popović da potroši ovoliki novac poreskih obveznika Crne Gore na ovaj promašaj u namjeri da se ‘klasici postave na scenu’. Istina je da predstava nosi naziv „Don Kihot“, po  genijalnom romanu Miguela de Servantesa, ali to je jedina veza koju ima sa izvornim tesktom.  

Vedrana Božinović, glumica iz Sarajeva, pisala je tekst po kojoj je rađena ova predstava. U namjeri da se izvuče koji poen od lokalne kampanje #neželjena, kao centralni dio predstave je postavljena žena koja ako ne abortira žensko dijete onda je kučka. Ovo je nepromišljeno i uprošćeno predstavljeno kao činilac crnogorske tradicije. Ukoliko neko želi da istraži ženski problem u Crnoj Gori, ali i na globalnom planu, za to je potrebno imati pristojno obrazovanje, istraživački žar i uložiti ogroman trud. Posao koji je Božinovićka uradila je onoliko bezidejan koliko je nesavjestan, tako da se stiče utisak da ovaj roman nije ni pročitala. Zvučni naziv je iskorišćen kako bi dao težinu ovom bezvrednom galimatijasu. Po svemu sudeći u pitanju je već rađeni komad koji je samo recikliran i  drugačije naslovljen.

Ni režija Andraša Urbana ne odskače mnogo od ovoga. Slobodno možemo reći da je predstava sklepana. Na sceni je sedam glumica obučenih u vjenčanice, koje unisono pjevaju, i dvije muzičarke, takođe u vjenčanicama, koje ih prate. Radnja je pretežno izvođenje pjesama čiji se tekst jedva može razaznati zbog lošeg ozvučenja.

Tužno je viđeti da se svevremeni roman koristi za  samopromociju i iživljavanje nekih kvazi umjetnika koji ga bez razumijevanja postavljaju na scenu. Ustaljeno je da se ‘umjetnici’ ove tzv. kulturne scene koji imaju svoje kritičare i sve uslove za sprovođenje svog rada ovako raspištolje. Ispada da je cilj ove predstave da sablazni publiku i izazove agresivne komentare koji će, po nekoj postmodernoj logici, svjedočiti o kvalitetu izloženog. Međutim, projekat je toliko tanak i u zadnji čas rađen da ni u tome neće uspjeti.

Premijera je zakazana za večeras.

 

 

 

Jana Hajduković, student

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7428

Objavio dana srp 20 2019. u kategoriji Pozorišni. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN