Nepodnošljiva lakoća izgradnje mini elektrana

Bukovica

Nepodošljiva lakoća gradnje i zabrane gradnje. Ima li šta lakše od izgradnje male hidroelektrane u CG? Nađeš neđe 10 miliona, koncesiju, cijevi, kućicu i generator. Proizvodiš zeru struje ali grdilo para. Jedino postoji mogućnost da se neko uzbuni i zaustavi gradnju.

A uništenje živog svijeta rijeka i oko rijeka i apokalipsa koja prati nestanak žive vode u domenu je činovnika Agencije za zaštitu životne sredine i MORT-a (MORT na latinskom – smrt). Oni su kao neki eksperti za apokalipsu. Kako suša, žeđ i bezvodna pustoš izgledaju nepodnošljivo jednostavno kad parajlije i njihove institucije odlučuju o apokalipsi na rijekama. Obezbijedili su, prethodno, eko studije, rasprave, institute i činovništvo da bi apokalipsa bila legalna i legitimna. Nije lako oteti ljudima pravo na vodu a neutoljiva je alavost lihvara.  Njihova mala elektrana daje struje da se uključe četiri električna šporeta a po cijeni apokalipse živog svijeta i nestanka rijeke sa lica zemlje. Ipak, jahači apokalipse su zaustavljeni na malim rijekama. A šteta? Marovićevski – niko nije oštećen – protestanti sačuvali rijeku, ucvijeljeni graditelj dobiće naknadu, država će pomoći i jednima i drugima. Mala elektrana je u CG vrhunska ironija.

Odluka Vlade o zabrana izgradnje pet malih elektrana pokazuje da su ranije odluke nižih organa o gradnji mHE loše i nakaradne. Ova zabrana treba dovesti do  oštrih konsekvenci po alave investitore i šarlatane unutar državnog aparata. Da li je čelebija Radović iz Agencije bio neznaven ili pijan kad je donosio odluke i da li ga to izvinjava? Ko je postavio bekriju na tu funkciju i taj neka odgovara. A država sa bekrijama i duducima na kromilu broda ide u brodolom. Ako štetočinjstvo prođe nekažnjeno državni aparat će nastaviti sa šarlatanskim i raspojasanim džumbusom, ogromna društvena energija će se trošiti na zaustavljanje pohare resursa a sam Premijer će se pojaviti kao onaj koji inicira mediokritetski rusvaj. Tako će i biti jer je jasno da Premijeru cilj nije kompetencija rada u državnoj upravi i ispravljanje počinjenih eko zuluma, već neki drugi šićar.

Naknade koncesionarima će biti velike a i rad beskorisnog državnog činovnika se plaća. Dakle, finansiramo maglu i činovnike štetočinje. Zulumćar iz Agencije koji je prihvatio škart studije o projektima malih elektrana donio je nekom koristi i mora odgovarati za fuš u svom radu. Moraju se istraživati motivacije, zlonamjere i koristi jer nam ne trebaju paraziti u državnim službama ali ni raspušteni mangupi, hijene i pirane. Postoji i građanska odgovornost činovnika. Da li bi ga privatni poslodavac puštio da utekne a da mu ne naknadi nanešenu štetu? Ako činovnik ne odgovara onda je jasno da Premijer štiti štetnika i podržava kancer u državnom aparatu te pogoduje nemoralu u društvu. Ako država odgovara za štetu a ne odgovara činovnik meraklija koji je nekome šićar učinio onda je jasno da riba smrdi od glave.

Vlada je i najavila kompletnu reevaluacija svih projekata koje je prihvatio čelebija Radović da bi zaustavila brukanje institucije koja usmjerava razvoj države. Kad bi se napravile male elektrane na svim crnogorskim vodotocima one ne bi proizvele više od 0,5% ukupne el.energije u Crnoj Gori. A gubici na mreži i krađe su 17%. Dakle, efendija Radović je metafora kompetentnosti sistema iako je lutka od slame. Koja je onda svrha MORT-a i šta će nam državna paralaža?

Odgovarni su i efendije g. Davidović i Radonjić iz MORT-a kao i Ministar Radulović. Ako ovi šarlatani ostanu na važnim funkcijama nastaviće sa fušerajem i eventualnim koruptivnim radnjama.

Odgovornost za ove čauše je neophodna ako Premijer ne misli da bude Sančo Pansa. Odluka o zabrani gradnje mhe ambisa funkcionisanje MORT-a i Min. ekonomije jer je skandal sa malim elektranama očigledan dokaz da su elementi koruptivne šeme i šarlatanstvo sistemski gajeni u ovim resorima koji nemaju dovoljno samostalnosti i sposobnosti da racionalno prosuđuju.

Ovaj zbrana pokazuje i da su mnogi pisci ekoloških studija potpuni diletanti. Ekološku studiju za Bukovicu je radio Institut zaštite na radu sa PMF-a koji decenijama štancuje bezvrijedne papire o ekologiji. Ovaj institut je radio i studiju o izgradnji naselja na Crnom jezeru koju su građani razbucali a poznat je i po skandaloznoj studiji o izgradnji snowboard cluba na skijalištu Skuk prije 18 godina.

Svi ovi što štancaju eko studije su pajtaši u gunguli i šklapanju para u fijasku zvanom male elektrane. Ove eko gulanfere treba uloviti i dekontaminirati sistem zaštite.

Ne zaboravimo klinove u svakoj čorbi: UNDP-pi i Delegaciju EU u Crnoj Gori. Ko je koptisao za male elektrane u Crnoj Gori? Pa upravo poklisari Delegacije EU! Delegacija EU je forsirala male elektrane uprkos odavno poznatim činjenicama o njihovoj štetnosti. Sa koliko novca su finansirali projekte za promociju ovog električnog zla kriju kao zmija noge. Podśećanja radi, prije desetak godina TVCG je napravila odličnu emisiju o 5 malih, prastarih elektrana u Crnoj Gori.

Treba je reemitovati ponovo radi podśećanja štetočinja, egzibicionista i podmuklaća iz Delegacije EU.

Na kraju ne zaboravimo i male ceribaše kakav je napr šavnički preśednik čelebija Vujačić koji se bio uskopistio i grinuo da udavi rijeku Bukovicu i izgradi elektranu silom na sramotu.

Šta sad kad je Vlada pokazala prstom na greške? Sada muktar šavnički zahtijeva objašnjenje od Premijera. G-din Vujačić se iskovriježio Premijeru – da li to znači da električni lobi Đukanovićevog brata, preko ovog igrača na žici, poručuje da je uprkos razvojnoj logici i političkom oportunitetu njihova alavost neuništiva. Ne znamo da li je muktar šavnički dobro zaigrao ali im je ovim zaustavljanjem gradnje pokazano put vrata jer ekologija nije baš bezazlena i na političkom kantaru.

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7785

Objavio dana lis 25 2019. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN