Nedžad Ibrahimović gost druge Književne komune

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u subotu, 24. jula sa početkom u 21 čas gost druge Književne komune na platou ispred spomen-doma Crvena komuna u Petrovcu biće književnik Nedžad Ibrahimović. Moderator večeri biće Đorđe Gregović.

Nedžad Ibrahimović rođen je 1958. godine u Tuzli. Završio Pedagoški fakultet u Osijeku a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti književnosti Bosne i Hercegovine. Završio i televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Holandija). Objavljivao književne studije i interpretacije, te pozorišnu i filmsku kritiku u različitim časopisima. (Odjek, Izraz, Život, Sineast, Yu film, Razlika-Differance, Dani, Oslobođenje …). Radio kao dramaturg u pozorišnim predstavama u Tuzli (2008/2009) i Velikoj Gorici (2009/2010).

Glavni i odgovorni urednik časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Differance (razlika-differance.com) koji izlazi u Tuzli.

Školsku 2006-2007. kao Fulbright profesor predavao Južnoslavenski film i Južnoslavensku književnost u egzilu u SAD na University of Washington (Seattle).

Nagrađen «Brankovom nagradom» za diplomski rad, N. Sad, 1983. godine; specijalnom nagradom žirija za dokumenatarni film “Pun mjesec iznad Bosne” na Festivalu video-ostvarenja Gouden vlam, u Amsterdamu 1997. Nagradom Fondacije za kinematografiju Federacije BiH za scenario za igrani film pod naslovom “Kuća na otoku”.

U zvanju redovnog profesora zaposlen na Odsjeku za b/h/s/c jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Predsjednik P.E.N. Centra BiH.

Objavio knjige književnih i filmskih studija i eseja: Prelamanje eseja (1989), Čitalac na raskršću (2001), O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja (2011), Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012), romane: Inkapsulirana tijela (Buybook, Sarajevo, 2014.) i Kuća Teodore K (Fraktura, Zagreb, 2019), knjige poezije Mala povijest smrti i pisanja (2016.) i Obiteljske i druge strašne pjesme (2021). Uredio zbornike: Kulturalni studiji i drugo i Tijela u shopingu 1-3 (Izbor iz savremene britanske drame) u časopisu Razlika-Differance.

Režirao kratke filmove: Pun mjesec iznad Bosne (Volle maan boven Bosnië) i Protiv struje (Tegen de stroom) za holandske producente, te film Nuhova/Noeva priča za RTVBiH.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8878

Objavio dana srp 24 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN