Nagrade bijenala crnogorskog teatra 2014

Crnogorsko narodno pozorište, 15/10/2014., Dodjela nagrada

Na bijenalu CNP (čitaj: crnogorska narodna porodica) nagradu za najbolji dramski tekst (u konkuriciji su bila tri) dobila je prijateljica direktora CNP, rektorka UCG i dekanica FDU Radmila Vojvodić. Još jednu nagradu je dobila njena predstava Everyman Djilas – nagradu za najbolju predstavu. Takođe, Ana Vukčević, iz predstave Everyman Djilas, dobila je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Ni predstava njenog sina nije bila nezapažena, glumac Ivo Ban dobio je nagradu za ulogu Sira iz predstave Garderober, koju je režirao Veljko Mićunović.  Žiri, u čijem su sastavu bili Laslo Vegel (Srbija), Darko Lukić (Hrvatska), Blaž Lukan (Slovenija), Liljana Mazova, predsjednica,  (Makedonija), i Mirko Vlahović (Crna Gora) na svu sreću   je dodijelio još nekoliko nagrada.

Naime,

Nagrada za AUTORSKO OSTVARENJE u Selekciji PLUS dodjeljuje se glumcu Ivu Banu za ulogu Sira u predstavi Garderober po tekstu Ronalda Harvuda, u režiji Veljka Mićunovića i izvedbi Drame Slovenskog narodnog gledališča Maribor. Ivo Ban je ulogu velikog glumca u trenutku krize odigrao suptilno, uspješno predvodeći cijeli ansambl i slijedeći ideju reditelja.

 

Nagrada za AUTORSKO OSTVARENJE u Selekciji OFF dodjeljuje se koreografkinjama Tamari Vujošević Mandić i Slavki Nelević za koreografska rješenja u projektu Ići kroz  Baletske trupe Ballo iz Podgorice. Koreografkinje su razvile vrlo različita plesna izražajna sredstva i pokazale sve mogućnosti mladog ansambla.

 

U programu SELEKCIJA dodijeljene su sljedeće nagrade:

 

Specijalna nagrada dodjeljuje se glumačkom ansamblu predstave Očevi su grad(ili) prema konceptu i u režiji Borisa Liješevića i u produkciji CNP Podgorica. Nagrada se dodjeljuje za izvanrednu zajedničku saradnju u stvaranju teksta izvedbe i umjetničkog izražavanja kritičkog senzibiliteta u odnosu na vlastitu stvarnost.

 

Nagrada za AUTORA SARADNIKA dodjeljuje se Tomažu Gromu, autoru zvučne kompozicije u predstavi Opera za tri groša Bertolda Brehta i Kurta Vajla, u režiji Tomija Janežiča i produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. Nagrada se dodjeljuje za kreativnu kompoziciju zvuka u predstavi na različitim nivoima cijele izvedbe.

Nagrada za NAJBOLJU EPIZODNU ULOGU dodeljuje se Ani Vučković za ulogu Đilasove žene u predstavi Everyman Đilas po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić u izvedbi CNP iz Podgorice. Ana Vučković je svedenim izražajnim sredstvima izborila zapažen prostor među brojnim glumačkim ostvarenjima u predstavi.

Nagrada za NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dodjeljuje se Nadi Vukčević za ulogu Stivi u predstavi Koza ili ko je Silvija Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića i u produkciji CNP iz Podgorice, u saradnji sa FDU Cetinje i Barskim ljetopisom. Nada Vukčević je uz stalnu prisutnost na sceni gradila lik kroz brojne transformacije i ostvarila složene psihološke nijanse u ulozi.

Nagrada za NAJBOLJU MUŠKU ULOGU dodjeljuje se Borisu Isakoviću za ulogu Džonatana Džeremaja Pičama u predstavi Opera za tri groša Bertolda Brehta i Kurta Vajla, u režiji Tomija Janežiča i produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. Boris Isaković je kao Pičam bio vezivno tkivo cijele predstave u stalnoj interakciji sa publikom i sa svim stvaraocima predstave.

Nagrada za NAJBOLJI DOMAĆI DRAMSKI TEKST dodjeljuje se Radmili Vojvodić za tekst Everyman Đilas. Autorka je na inspiraciji klasičnog dramskog modela everymana sagradila savremeni tekst, koji se bavi važnim društvenim i političkim dilemama novije istorije.

Nagrada za NAJBOLJU REŽIJU dodjeljuje se Tomiju Janežiču za režiju predstave Opera za tri groša Bertolda Brehta i Kurta Vajla, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. Tomi Janežič je vrlo različitim kritički angažovanim rediteljskim postupcima pristupio Brehtovom tekstu a publiku učinio aktivnim sudionikom izvedbe.

Nagrada za NAJBOLJU PREDSTAVU dodjeljuje se predstavi Everyman Đilas po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić u izvedbi CNP iz Podgorice. Predstava je složeno umjetničko djelo u kojem su čvrsto povezani svi elementi teatarskog izraza i ostvaruje snažnu emocionalnu komunikaciju sa publikom.

Lijepo je viđeti toliko nagrađenih ljudi, koji su to uvijek bili i biće. Ponekad skoro da pomisliš da i mi imamo kulturu!

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2873

Objavio dana lis 22 2014. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN