Nacionalnu opoziciju treba opismeniti

Raonić predlaže da se novi nastavni predmet nazove : „ Pismenost i književnost“ (umjesto: crnogorski). Da li on to aludira na žalosnu pismenost odraslih, opozicionih prvaka, prije svega? Stvarno bi ih trebalo vratiti u srednju školu za odrasle jer izgleda kao da su je preskočili, kad su bili mladi.

Toliko neznanja i elementarne nepismenosti u ljudima koji imaju imunitet (ne mogu se krivično goniti) nije, čini mi se, nikad bilo, ovoliko. Predlažem da mi, nesrećni profesori, koji se nalazimo na birou rada ispitamo njihovu pismenost i onda ih vratimo u poslaničke klupe. (Bojim se da bi se malo koji, zasluženo, tamo vratio!) Tek nakon uspješne prolaznosti trebalo bi im dozboliti da raspravljaju o crnogorskom odnosno srpskom jeziku.

Zaista, aktuelne rasprave o jeziku u koje se upuštaju poslanici, stvaraju žalosnu sliku crnogorske stvarnosti. Samo jedan citat iz poeme „Ono“ od Matije Bećkovića govori o likovima koji demonstriraju „sveznanje“.
„…ono pripučilo mašnju pa se usturilo!
Natuklo crne očajlije
Obuklo novu robu
Ukekečilo tašnju
Osaćilo bok ko da je skotno
Iščakarilo dva oka ko pug iz slame
Ko kljuse iz nameta
To se jadan ti bog učovilo
Pa gleda pro vr’ova
Bireko ono veže idriješi
Ono duje i kuje
Ono da neko vjeruje i pita…“

Zašto nacionalni, opozicioni prvaci, prizivaju haos umjesto reda – zakona? Zašto su navalili da oburdaju Ustav (najveći zakonski akt jedne zemlje) samo zbog naziva: crnogorski jezik?
Svakom zdravom i normalnom građaninu jasno je da nacionalnim, opozicionim prvacima smeta građanska koncepcija Ustava Crne Gore. Smeta im zajednički, zdravi, život svih nacija u Crnoj Gori. Nikom od nas, zdravih i normalnih građansku svijest nijesu gradili političari nego smo taj osjećaj stekli rođenjem. (Više sam drugarica muslimanki uvijek imala nego pravoslavki, u pljevaljskoj gimnaziji).
Na kraju, moram citirati sebe: „Došlo je vrijeme da govorni jezik konačno postane zvanični jezik, da dobije pravo koje mu po zakonu pripada.“(Priručnik za crnogorski jezik) Zašto političarima – opozicionim prvacima smeta takav jezik kad njime govore i Crnogorci i crnogorski Srbi i crnogorski Albanci i crnogorski Bošnjaci i muslimani i crnogorski Hrvati? I obje religije nalaze se u njemu: hrišćanstvo i islam. Zašto opozicioni prvaci to žele da sruše? Za početak, ako se ne organizuje njihovo opismenjavanje, predlažem da pročitaju Njegoša i S. M. Ljubišu.

 

preuzeto sa bloga Bosiljke Kankaraš [http://www.bosiljkakankaras.com/]

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1795

Objavio dana kol 30 2011. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN