Muzika mora, More muzike u Kotoru

Dubrovački simfonijski orkestar, pod vođstvom maestra Mladena Tarbuka, nastupiće u okviru četrnaestih Don Brankovih dana muzike śutra, 20. jula, s početkom u 21.30h. na Trgu i Sv. Tripuna. Kao solisti će nastupiti pijanisti Marija Gracio i Aljoša Lečić. Pored djela hrvatskih kompozitora, najstarijeg klasika ovih prostora Luke Sorkočevića i autora 20. vijeka Ivana Brkanovića, na programu su i kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Fransisa Pulanka, to jest njegov „Koncert za dva klavira i orkestar“.

 

Koncert će započeti govorima koje će održati gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Slobodan Prosperov Novak, te direktor KotorArt Don Brankovi dani muzike Ratimir Martinović.

 

Program koncerta:

  1. L.Sorkočevića Simfonija br. 3
  2. Poulenc: Koncert za dva klavira i orkestar
  3. Brkanović: Končertino za gudače
  4. A. Mozart: Simfonija u D Duru, Hafner, br. 35

 

 

Pet dana nakon koncerta dana (25. 07.) u organizaciji Opštine Kotor u 14.30h ispred Grada Dubrovnika dolazi delegacija na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Dubrovnika i saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić, te Ana Hilje, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika. S obzirom na to da se saradnja realizuje i u okviru projekta kandidature  Dubrovnika za Evropsku prijestonicu kulture (EPK), u Kotor će doći i dio EPK tima: Ida Polzer, Ivica Kipre, te Paula Brajević, voditeljica EPK ureda.

 

U 17h je, u organizaciji Festivala KotorArt je planirano potpisivanje Sporazuma “Kotorska inicijativa”, između četiri festivala regiona: Dubrovačke ljetne igre (intendant, Mladen Tarbuk), Festival Ljubljana (direktor, Dako Brlek), Ohridsko leto (direktorka, Elizabeta Jankulovska), KotorArt (direktor KotorArt Don Brankovi dani muzike i kordinator svih programa, Ratimir Martinović).

Potpisivanju će prisustvovati ministri kulture Republike Hrvatske, gospodin Branislav Šipuš, te Crne Gore, Pavle Goranović.

 

Aljosa Lecic i Marija Gracio 1MARIJA GRACIO, klavir, diplomirala je na Titogradskoj akademiji u klasi prof. Dušana Trbojevića, a poslijediplomske studije završila na ljubljanskoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Dubravke Tomšič. Za izvođenje Klavirskog koncerta br. 1 D. Šostakoviča dobila je Nagradu Orlando za najbolju muzičku interpretaciju na Dubrovačkim ljetnjim igrama (2006). Godine 2010, premijerno je izvela Klavirski koncert, koji je kompozitor Frano Đurović posvetio upravo njoj. Osnovala je Muzičku radionicu Sorgo, koju od 2001. vodi s pijanistom Aljošem Lečićem.

 

ALJOŠA LEČIĆ, klavir, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Hinka Hasa. Zainteresovanost za različite epohe i stilove u klasičnoj muzici ispoljio je tokom studija, kada je okupio kamerni orkestar i s njim izveo Koncert za čembalo i gudače u d-molu J. S. Baha, a s Orkestrom Radio-televizije Slovenije Četiri temperamenta, P. Hindemita. Zanimanje za klasičnu muzičku baštinu svjetske, hrvatske i dubrovačke provenijencije, rezultiralo je nizom prepisanih rukopisnih djela, izdavačko-uređivačkim poslovima, kao i premijernim izvođenjima tih kompozicija. Dugi niz godina je član više rok bendova, kao i popularnog benda specifičnog dubrovačkog rok zvuka Atlantide.

 

03 TarbukMLADEN TARBUK, dirigent, studirao je u Zagrebu fiziku, na Prirodno-matematičkom fakultetu, kompoziciju u klasi prof. Stanka Horvata i dirigovanje u klasi prof. Igora Gjadrova, na Muzičkoj akademiji. Usavršavao se na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču. Dirigovao je više premijera, među kojima je opera Café Museum-oder die Erleuchtung Kurta Švercika (Grac, 1993), a posebno njeguje scenska djela R. Vagnera i R. Štrausa, kao i simfonijsku muziku XX vijeka. Kao kompozitoru, djela su mu izvođena na uglednim muzičkim festivalima, snimljena za arhive više evropskih medijskih kuća, a partitura i snimak Koncerta za udaraljke i orkestar pod nazivom Zildjian objavila je američka kuća HoneyRock. Rekonstruirao je izgubljenu partituru drugog čina Sunčanice Borisa Papandopula i redigovao operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Djeluje kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, prvi dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije i umjetnički direktor Dubrovačkih ljetnjih igara.

 

Untitled attachment 00004DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR, kao ansambl djeluje od 1925. godine, prvo kao Dubrovačka filharmonija, zatim kao Gradski orkestar, a do 1992. kao Festivalski orkestar. Članovi su akademski muzičari koji su znanje sticali uglavnom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Iza orkestra su brojni nastupi u Hrvatskoj i u mnogim evropskim zemljama i SAD. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi jesu koncertne scene na kojima, posebno u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti i solisti, među kojima su bili L. fon Matačić, Z. Mehta, K. Kondrašin, D. Ojstrah, J. Menjuhin, M. Rostropovič, S. Rihter, S. Milenković, I. Pogorelić, M. Majski, J. Rahlin, J. Bašmet. Posljednjih godina, Dubrovački simfonijski orkestar nastupao je u prestižnim dvoranama svijeta: Centru Kenedi u Vašingtonu, belgijskom zamku Veves, Zlatnoj sali Muzikferajna u Beču. Godine 2005. orkestar je dobio prestižnu Nagradu Milka Trnina, a tekuće 2015. obilježava devet decenija svog postojanja.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3818

Objavio dana srp 19 2015. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN