Mušavera snjegočistačka

Opština Žabljak je, u sred zime, 23.1.2023 godine, raspisala tender za »usluge čišćenja snijega«. Imajući u vidu tendersku proceduru za ovu vrstu javnih nabavki i iznos sredstava koji je ogroman pitanje je zašto se ovaj tender nije raspisao u jesen već usred zime. To znači da se do proljeća neće okončati tenderska procedura kada i sam tender gubi svoju svrhu. Namjera je jasna, i vinost i savjesnost isto tako. Pitanje je sad, kako se troše pare za čišćenje saobraćajnica od snijega ako je izbjegnuta, zaobiđena i preskočena tenderska procedura koja služi da se onemogući javašluk i korupciju u javnim nabavkama.

Taj dan, kada su žabljačke poglavice raspisale tender, se i desila tragedija kojom prilikom je građevinski bager, koji je trebao da građanima pomogne da saobraćaju u sniježnim uslovima, uzeo dušu jednom stanovniku Žabljaka.

A javni tender? Rok za ponuđače 3 dana. Na tenderu za javne nabavke se ne traži da firma koja učestvuje mora da bude izvršila sve obaveze prema državi po osnovu poreza i doprinosa. A to je, to i vrapci znadu, obaveza na svakom tenderu. Pitanje zašto je to tako sadrži u sebi odgovor. Tako će odlučivanje po tenderu zbog žalbenog postupka odložiti čišćenje Žabljaka do proljeća. Osim ako ne bude kršenja tenderske procedure i namještanja čišćenja snijega nekom lokalnom prikašinu.

Je li to tako samo u Žabljaku? Za čišćenje javnih puteva vozila Štrabaga tj Crnagoraputa nemaju namjenska vozila za čišćenje snijega (samo 2) niti pośeduju odgovarajuću dokumentaciju za obavljanje ove djelatnosti a lica koja upravljaju tim vozilima nijesu osposobljeni za ovu vrstu posla (nemaju dokaz da su osposobljeniu kao rukovaoci specijalnih i radnih mašina). Dovoljno je da je gdin iz neke vukojebine rukovao kariolnicom ili japanerom ili vozio saoni pa onda može i specijalnu radnu mašinu, jer to je slično, zar ne. Ali, samim tim se izaziva opšta opasnost i ugrožava bezbijednost u saobraćaju – što je u zoni krivične odgovornosti. Kažu da to u Ministarstvu prolazi – zbog lijepih očiju.

Komunalno preduzeće u Žabljaku koje čisti gradske ulice od snijega ima, prema našim podacima, 5 mašina koje nijesu registrovane i tehnički su neispravne a nalaze se svakodnevno u javnom saobraćaju izazivajući opštu opasnost. (Ne znamo đe je grejder koji je od opštine Pljevlja pripao Žabljaku, plavi kamion, onaj jedan bager je ostao u Užicu zajedno sa frezom za snijeg a niko ne zna za dva traktora sa kosim nožem koji se dobijeni iz prebijanja klirinškog duga sa Rusijom.) Lica koja upravljaju navedenim mašinama nemaju dokaze da su osposobljena za obavljanje ove djelatnosti. I šta ćemo sad, veli Milan Knez. Opština Žabljak (politička zajednica) ima u svom neposrednom vlasništvu dvije teške građevinske mašine kojima čisti i snijeg kao da je Opština građevinsko preduzeće. Ove mašine nijesu registrovane u OB Žabljak jer opština kao politička zajednica ne može da se bavi građevinarstvom, prevozom i sličnim lukrativnim poslovima već mora da za to formira odgovarajuće pravno lice u skladu sa zakonom. Žabljak je, izgleda tako, dobio na izborima novog direktora opštine.

Tražimo javnu provjeru svih mašina koje učestvuju u čišćenju javnih puteva, da li su registrovane kao namjenska vozila za čišćenje snijega i da se lica koja upravljaju istim obučena tj da posjeduju odgovarajući stepen obrazovne obuke i samu licencu.

Tražimo da se utvrdi kako Crnagoraput (Štrabag) godinama dobija ugovore za čišćenje javnih puteva iako ne pośeduje namjensku mehanizacuju niti ima osposobljena i licencirana lica za obavljanje ovih poslova. Možda to rade za lijepe oči, možda iz patriotskih razloga a možda je neka mušavera. Da napomenemo da lice koje je rukovalac građevinskim mašinama nije istovremeno i nosilac licence da bi čistio snijeg na javnim putevima. Mi se nadamo da desetomilionski ugovori austrougarsko-cg firme Štrabag-Crnagoraput počivaju na patriotskom izbjegavanju obaveza i na humanosti prema našim građanima a ne na mušaveri, muljanju ili ujdurmi sa čimbenicima u državnim organima.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora   

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9595

Objavio dana ožu 4 2023. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN