MORT, AMCHAM i ski staze

Prije par dana susreo se i nadugačko raspredao o razvoju dijela zimske infrastrukture u CG Ministar MORT-a Radulović, šarlatan u resoru turizma i ekologije, i ista takva šarlatanka direktorica Američke privredne komore u Crnoj Gori (AMCHAM). Šef MORT-a, g. Radulović, je drastičan primjer šarlatanstva tog resora i najbolji primjer poraza crnogorskih elita odlučivanja. A šta je AMCHAM? Isto to, ako ne i gore tj ništa. O kompetenciji Američke privredne komore vrišti činjenica da u Crnoj Gori nema niti jednog američkog investitora. Predstavnica američke ambasade tvrdi da je sada pravo vrijeme za poslovanje u Crnoj Gori i odmah uskoči sebi usta jer ne može da objasni zašto nema niti jednog američkog investitora ni u brdima niti bilo đe.

Dakle, čemu onda sastajanje šefa turističkog resora sa američkim diletantima i pacerima? Do sada su nam Ameri uvaljivali neku vojnu opremu, zagađivali luke brodovima i kupili vojnike u Avganistan. Naravno da im plaćamo i harač za zaštitu.

Međutim ovo je novo: sastali su se niko i ništa kako bi prezentovali kolosalne rezultate bajagi razvoja skijaške infrastrukture tj ski staza. Šef MORT-a se nije sastao sa predstavnicima Privredne komore CG da tamo prezentira priču o 60 kilometara ski staza i kapacitetu prostora od 250 kilometara već izvodi maškaradu sa američkim glipterima. Zašto? Možda domaći feštađuni nijesu bili dovoljno dobri za feštanje. Možda u priprostoj i izgubljenoj medijskoj halabuci gospode iz MORT-a pada svaki kriterijum pa misle da će pominjanje američkih giliptera dodati na istinitosti i veličini tubljenja o notornim lažima o skijaškoj infrastrukturi. Jadna i nesretna je ova blamaža ambasade SAD koja  učestvuje u prizemnim lažima, obmanama, opsjenarenju i hoštapleraju.

Do sada smo imali jedan i po kilometar ski staze u S.kuku na Žabljaku i 3 km ski staze na Jezerinama. Neuređene divlje prtine nijesu ski staze. Naravno da je TV Bastilja telalila da imamo i na Durmitoru i na Bjelasici pet puta više ski staza ali je to na žalost netačno. Kamo puste sreće da su  bastiljine laži istinite pa da imamo tolike ski staze. Postoje i 4 ski topa na Jezerinama i to se već godinama papagajski ponavlja kao neizmjeran razvojni uspjeh. Ova ski artiljerija do sada nije bila u funkciji, nabavljena je zaludu. Ski topovi se na planinama u susjedstvu broje stotinama jer tamo neko planski razvija infrastrukturu dok se kod nas samo kajišari i šklapa na svaku stranu uz pomoć upravo ovih giliptera iz američke, austrijske, slovenačke itd ambasade.

Notorna je neistina da pośete śevernom regionu rastu dvocifrenim procentima. Nikad nije bilo manje noćenja, nikad siromašnija klijentela, nikad teže živjeti na śeveru, nikad gora ponuda usluga, nikad veći egzodus naroda, nikad veća tuga i depresija, nikad veće uništenje prirode. Valjda je kočoperna šarlatanka iz ambasade i AMCHAM-a bila potrebna da nam kaže da ne vjerujemo sopstvenim očima i praznim džepovima.

Šef MORT-a smatra da ćemo sa prvom dionicom auto puta biti konkurentni bilo kom evropskom ski centru. Da li je ovaj ceribaša ozbiljan? Valjda su i kočoperi iz ambasade bili potrebni za ubjedljivost ove smjehotresne izjave.

Odavno expremijer Đukanović tvrdi da smo Montekarlo iako smo u stvari muzej sjebanosti. Jedino naši kapetani za ovaj naš nasukani brod tvrde da on plovi najbrže, iako nas svi komšijske lađe pretiču. Mali izlet u komšiluk: Podśetimo sklerotične kapetane naše kakva je saobraćajna povezanost zemalja u okruženju. Albanija nije imala milimetar auto puta kada smo mi imali sve auto-puteve kao i sada. Sada oni šibaju autobanom s kraja na kraj zemlje, a na kojem ožežete 200 na sat. Njihove elite su imale neku viziju. Kosovo preletite autoputem za 20 minuta a brzina je po želji. I to je vizija elita. Je li neko išao autoputem kroz Makedoniju?

Provozajmo se malo kroz Bosnu. Mi nećemo imati auto put još deset godina, osim ovog slijepog crijeva od niđe do nikud. To je problem ćiftinskih i nemoralnih elita koje se samozadovoljavaju zlokrpljenjem, poharom i provizijom. Njihova jedina vizija je provizija.

Naravno da naši truli upravljači razvojem imaju podršku američkih i evropskih giliptera; Evropa razvoja koju susrećemo na putovanjima ne stanuje kod nas, kod nas dolazi i stanuje Evropa prevaranata i mešetara, elita pisoara i prevara. Pogledajmo samo onu turističku kataklizmu u Žabljaku i apokalipsu NP Durmitor, golgotu svih vrijednosti nacionalnog parka, čerečenje vizura i vađenje “gorskih očiju”. Samo jedna činjenica za šefa MORT-a je dovoljno porazna: vodopad Kravica na rijeci Trebižat (kod Čapljine) ima više pošjetilaca (220.000) nego cijeli NP Durmitor – mjesto na UNESCO-ovoj listi svjetskog naslijeđa. A ubiše se od zaštite i razvoja Durmitora Delegacija Evropske Komisije, UNDP-pi, ambasade, IPA fondovi, IPARD-i o ostali lažni leopardi a u stvari kao i ovi prije – obične pirane.

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6504

Objavio dana lis 27 2018. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN