Mali princ u pośeti Kotoru!

Petog dana XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu VIII Međunarodnog festivala KotorArt, u Kotoru su svratili Mali Princ, Crvenkapa i zbunjeni vuk i Škrti berberin. U okviru književnog programa publika je bila u prilici da se upozna sa Čarobnim svijetom Jagode Sablić (po želji da u taj svijet i ostane). Na VII Festivalu gudača nastupio je gudački trio ARNII TRIO iz Austrije.

“MALI PRINC”, miljenik đece, doputovao je u Kotor zajedno sa Gradnskim pozorištem Teatar 91 iz Srbije. Režiju potpisuje Dragoslav Ranđelović, koji je od bajke Antoana de Sent Egziperija stvorio nestvarno putovanje svemirom “na daskama koje život znače”. Koristeći se video projekcijom, kostimima, muzikom, doslovno su dočarani likovi pilota, kralja, lisice, ruže, geografa, itd. Mali princ nam je želio poručiti da svako od nas ima svoju zvijezdu, i jednog dana, kad za to dođe vrijeme, preseli se i nastavi da živi na svojoj zvijezdi zbog toga, kad noću gledamo nebo, čini nam se da zvijezde trepere, to, u stvari, nama dragi šalju osmijehe i poljupce onima koji ih vole.

“ŠKRTI BERBERIN”  je nastala u saradnji Dječije scene Pođi tuda, Kulturnog centra Pančeva i NVO BUDI iz Srbije, u režiji Petra Pejakovića. Predstavlja jednu od najljepših domaćih bajki za đecu, a ove godine se navršava 20 godina od smrti jednog od najvećih dramskih pisaca, Aleksandra Popovića. Sve je započelo u berberinskoj radnji, među slikama Dalijevog autoportreta, Mona Lize i fotografije Čarli Čaplina, što je scenografiju učinilo zanimljivom i dopadljivom. Predstavu otvaraju zvuci klasične muzike, koji u toku predstave se transformišu u rock, rep, i razne druge žanrove u čijem ritmu likovi berberina, psa, mačne, ptice, i mušica plešu i pjevaju. Reditelj nije akcenat stavio na škrtost glavnog anti-junaka berberina, koja mu je svakako dominantna osobina, već na prećerano vrednovanje i robovanje materijalnim stvarima, koje je prepoznatljivo za savremeno društvo, što dovodi do usamljenosti i otuđenosti,  zbog nedostatka bliskosti, ljubavi i prijateljstva.

Na glavnom programu, šestog dana festivala, možete pogledati “PAR CIPELA”, koje će došetati iz Dječijeg pozorišta Subotice na Ljetnjoj sceni u 21.30h. Takođe možete posjetiti “MALI NOVSKI KNJIGOPOLJCI” (19.30h, Pjaca od kina) , “ALISA U ZEMLJI ČUDA” (20.00h, Trg od oružja), 365 I 366 JEZIČKIH CRTICA VIOLETE BABIĆ (20.30h, Pjaca od kina), SVI NA PLES (21.00h, Trg od oružja), KONCERT VIOLONČELO I KLAVIR (21.00h, Galerija solidarnosti), i DRAGI LASTANE, dokumentarni film (21.30h, Pjaca od kina).

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4952

Objavio dana srp 6 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN