Mjesec poštovanja džeza – JAM 2022

Balkanske džez veze je ovogodišnji moto 15-tog po redu izdanja festivala Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, koji će se održati od 1. do 30. aprila. Vođeni iskustvom koje smo stekli prošle godine radeći na projektu Balkan Youth Jazz Orchestra, želimo da istaknemo pojedine kompozitore i njihove ansamble i promovišemo njihova dosadašnja muzička dostignuća. U okviru koncertnog programa gostovaće premijerno u Crnoj Gori Vokalni kvartet Ming iz Beograda, pod vođstvom pijanistkinje i kompozitorke Nevene Pejčić, Gordan Spasovski Trio iz Skoplja koji će predstaviti svoj uspješni debitantski album “Light Pillar”, Mimika Orchestra iz Zagreba pod vođstvom kompozitora i multiinstrumentaliste Maka Murtića. Pored toga, takođe premijerno predstaviće se ansambl iz Istanbula, džez trio predvođen pijanistom i kompozitorom Baturajem Jarkinom uz učešće Nagme Jarkin, vokalne solistkinje i izvođačice na turskom tradicionalnom instrumetu kemeče. Mladi podgorički bend Kuhinjazz predstaviće takođe svoju autorsku muziku. Pored mladih i perspektivnih muzičara i grupa nastupiće kvartet saksofona SUper Sax 4, iz Subotice, koji čine iskusni saksofonisti: Jasna Jovićević, Adam Klem, Gabor Bunford i Maks Kočetov.

U okviru stalnog serijala Džez na filmu prikazaćemo premijerno dokumentarac o Herbiju Henkoku iz 2006. (Herbie Hancock: Possibilities) u režiji Daga Bajroa i Džona Fajna, i francuski igrani film o Đangu Rajnhardu iz 2017. (Django) u režiji Etjena Komara.

Pored Podgorice, na mapi festivalskih dešavanja su Cetinje, Bar i Pljevlja.

Zahvaljujemo se svima koji su dali svoj doprinos da kao partneri učestvuju u organizaciji najveće džez manifestacije u našoj zemlji: KIC “Budo Tomović”, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Turistička organizacija Podgorice, Muzeji i galerije Podgorice, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Kulturni centar Bar, Opština Pljevlja i Centar za kulturu Pljevja, Institut Yunus Emre, Turkish Airlines i Francuski institut.

Završnu sedmicu festivala pratiće predstavnici francuskog radija Couleurs Jazz Radio.

Proslavom Međunarodnog dana džeza 30. aprila, zaokružujemo program JAM 2022. sa gostovanjem Mimika Orchestra.

Više info – Maja Popović, urednica muzičkog programa KIC-a 067 811 011                

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9208

Objavio dana tra 3 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN