MITOVI O GRČKIM BOŽANSTVIMA

Kako je postao život? Kako su postali bogovi? Kako je postao čovjek? Kroz koja je doba prošao svijet? Hiljade godina prije nas stari Grci su razmišljali o tim pitanjima.

U nekim predanjima se kaže da je legendarni pjesnik Orfej vjerovao da je najprije nastalo Vrijeme, koje je postojalo od samog početka, bez početka. Iz Vremena je izišao Haos, ogromni prostor koji je sadržavao: Noć, Izmaglicu i Eter. Po zapovijesti Vremena – Izmaglica se vrćela u vazdušnom prostoru strahovitom brzinom pa se masa, dobivši oblik ogromnog jajeta, najzad raspolutila. Iz sredine jajeta izašla je ljubav a polovine su postale Nebo i Zemlja.

GreekMythology

Pjesnik Homer je mislio da je početak svega Okean, ogromna voda koja opasuje cijelu zemlju, kopno i more.

Za pjesnika Hesioda u početku nije bilo Vrijeme već Haos, ogroman,  prazan, neodređen, beskrajan, neizmjerljiv prostor, zjapeća praznina, prvobitna pustoš prije ljudi, bogova i stvari. Iz Haosa je izašao Ereb (Mrak) i njegove sestre Niks (Noć) i Gea (Zemlja). Onda su Ereb i Niks dobili šćer Hemeru (Dan) i sina Etera (Vazduh). Gea je rodila Urana, boga nebesa.

Mnoga božanstva, oličenja primitivnih ideja, opisana su kao đeca Nikse, mada se u nekim predanjima pominju neki drugi roditelji. Među porodom Niksinim bile su: Sudbina (ili tri suđaje – Mojre) pa Nasilna smrt (Ker) i Furije (Erinije) poznate kao Eumenide. Đecom Nikse  smatrani su još blizanci: San (Hipnos) i Prirodna smrt (Thanatos). Slijede: Podsmjeh (Momus), Svađa (Eirda), Sreća (Tiha) i Nemeza – sila koja upravlja prirodnim i moralnim svijetom i nad svakim i svačim vrši božansku odmazdu.

Gea i njen sin Uran, najstarija su grčka božanstva, prvi su bogovi i stoje na čelu prve dinastije bogova. Tu spadaju Planine, Pont i More.

Na čelu druge dinastije bili su Rea i Kron (đeca Urana i Gee). Treću dinastiju činili su Hera i Zeus (đeca Krona i Ree) na čelu  i svi bogovi i boginje sa Olimpa. Vlast i teritorija bili su podijeljeni među raznim bogovima nakon velikog savjetovanja. Tada je Zeus proglašen za vrhovnog vladara cijelog svijeta. On je, svom bratu Posejdonu dao da vlada morem a drugom bratu Hadu dao je vlast nad donjim regionima i donjem svijetu.

Kako je postao čovjek? Grci nijesu imali samo jedan odgovor. Po jednoj teoriji, ljudska bića su stara koliko i bogovi. Po drugoj teoriji i ljudi i bogovi su đeca Majke Zemlje, iz koje su izašli. Po trećoj, prihvaćenoj bez pogovora, ljude su stvorili predmeti i sile i elementi prirode – oni su izrasli ili izašli iz stijena i drveća, ili su ih izbacili okeani i rijeke.

Postoji još jedna teorija, objašnjenje, po kojoj je Prometej, donosilac vatre, stvorio čovjeka od zemlje i vode.

 

B. K.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4506

Objavio dana pro 4 2015. u kategoriji Mitovi i legende, Uvjerenja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN