MIT festival 2017 – Cetinje

У новој позоришној сезони, идемо “Заједно у Зетски дом – станица позориште!”  

 

Седам премијера до краја године 

Завршена је позоришна сезона 2016-2017., током које су премијерно изведени комади: “Медеја- семиоклазам”, “Најокрутнији човјек”, “Капитал-дјеца”. Ову годину у Краљевском позоришту Зетски дом обиљежила је представа “Докле поглед сеже”, у режији једног од водећих европских редитеља Арпада Шилинга. Код куће са увијек испуњеним гледалиштем, а на турнеји у коју су већ уписана гостовања на најбољим позоришним смотрама, она је завриједила искрене реакције, аплаузе и толико одушевљених ријечи публике и умјетничке јавности упућених прије свега глумачком ансамблу који чине: Варја Ђукић, Срђан Граховац, Дејан Ђоновић, Душан Ковачевић, Зоран Вујовић, Нада Вукчевић, Александар Гавранић и Јелена Симић. Од Загреба ђе је представа одиграна два пута, преко глумачке награде коју је добио Душан Ковачевић на Данима сатире у омиљеном загребачком театру- Керемпух, Љубљане, Позоришног маратона у Сомбору, Суботице и Дезиреа, до Италије ђе је представа завриједила одличну критику у дневном листу Кориере дела сера. Турнеја се наставља и током љета. Слиједе гостовања у Битољу, а у августу ће се Докле поглед сеже играти на сценама Града театра у Будви и Барског љетописа, на коме ће у јулу бити одиграна и копродукција тог фестивала и Краљевског позоришта Зетски дом – “Оркански висови”, у режији Доре Руждјак Подолски.

Нова сезона почиње МИТ фестивалом

Са задовољством вам представљамо репертоар МИТ фесивала 2017: 

 

Седам премијера – Арпад Шилинг поново у Зетском дому

У септембру креће још једна узбудљива сезона за Краљевско позориште Зетски дом. Тада ће представе : “Лептир”  у режији Андраша Урбана и “Докле поглед сеже”, имати још једно играње у Љубљани, након чега слиједи сарајевски МЕСС и гостовање у Будимпешти.

Завјеса се у Краљевском позоришту подиже нешто раније у новој сезони, баш у септембру, а разлог је ново издање МИТ фестивала који ће почети у другој половини септембра и трајати двије седмице, на коме ће бити приказано 10 представа и три концерта, а током кога ће бити обијезбијеђен бесплатан превоз публици из Подгорице до „Станице позориште“ саопштили су из Краљевског позоришта Зетски дом.

Почетак МИТ-а 2017., 14.септембра обиљежиће премијерно извођење представе “Ноћ”, по тексту црногорског писца Александра Радуновића. Текст сјајног домаћег аутора (изабраном од међународних текстова на тему Традиција ни(је) важна), режираће македонски редитељ Андреј Цветановски.

Након Ноћи, на МИТ-у ће публика имати прилику да види представе које су обиљежиле годину за нама у региону.

Представа “Трудна прича”, Театра Комедија из Скопља у режији црногорске редитељке Лидије Дедовић , недавно је у Македонији проглашена најбољом представом у цјелини на националном избору који представља преśек најбољих театарских остварења, освојивши уз ово признање, награде у још четри категорије.

Такође на МИТ-у 2017. биће изведен комад Народног позоришта Сомбор – Гоголанд у режији истакнутог редитеља Андраша Урбана , као и копродукција Атељеа 212 и Града театра- Јесења соната, у режији Јагоша Марковића, као и представа Загребачког казалишта младих- Велика биљежница, Едвина Ливерића . Сарајево биће присутно са двије ангажоване представе: Кокош, у режији Селме Спахић и What is Europe, у режији Андраша Урбана.

Из Народен Театра Битола на МИТ стижу двије представе: “Ладало”, у режији Благоја Мицевског и “Отело”, у режији Диега де Брее, док ће европски театар бити заступљен кроз изведбу италијанско-белгијске копродукције Антигоне, у режији Сандра Мабелинија.

Музички дио МИТ фестивала 2017. биће такође узбудљив, а обиљежиће га концерти Стефана Миленковића, гитарског дуа Булатовић- Никчевић, те концерт македонског умјетника Влатка Стефановског.

Након МИТ фестивала нова позоришна сезона ће се наставити премијером Гогољеве Женидбе у режији Егона Савина, у копродукцији са Црногорским народним позориштем. Низ премијера у Зетском дому продужава се потом изведбом комада Син, у режији црногорског редитеља Мирка Радоњића, по тексту Мирјане Медојевић, док ће крај године у Зетском дому обиљежити рад шпанске И европске културне институције- Фуре делс Баус, који ће након концептуалне приче о Јелени Савојској на претходном МИТ-у , овога пута заокружити своју цјелину о црногорској принцези.

У другом дијелу сезоне, Краљевско позориште Зетски дом најављује повратак Арпада Шилинга у овај театар. Редитељ који је са комадом Докле поглед сеже учинио тако много за интернационални продор црногорског театра, у априлу ће на сцену поставити нови комад. У мају ће услиједити још једна премијера радног наслова “Три сестре, Чехов, данас”, редитеља Благоја Мицевског.

Нова сезона, која у септембру почиње МИТ фестивалом, који је већ постао препознатљив , И седам премијера до краја ове године, донијеће засигурно , опет препознатљиву, стваралачку енергију коју Зетски дом има, уз још један препознатљив оśећај оних који долазе у најстарије црногорско позориште, а то је оśећај заједништва, нове креативне породице.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5797

Objavio dana ruj 14 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN