Međunarodni festival karikature u Kolašinu ’19

Pobjednik Međunarodnog festivala karikature Kolašin 2019. godine je Pljevljak Miljan Obrenić. Drugu i treću nagradu osvojili su Iranac Nima Shahmiri i Milenko Kosanović iz Srbije. Karikaturisti iz cijelog svijeta, na ovogodišnjem festivalu, trebalo je da predstave svoje viđenje Crnogoraca i Crne Gore, a rekordnih 805 radova na tu temu, poslali su 220 umjetnika iz 53 zemlje.

Festival, četvrti po redu, sinoć je otvoren u kolašinskom Centru za kulturu, uz postavku izložbe izbranih radova. Pored tri prve, žiri, koji su činili Luka Lagator, Darko Drljević, Željko Čabarkapa, Radojica Bulatović i Boris Bato Dragojević, dodijelio je i 10 specijalnih nagrada.

“Mnogim karikaturistima je, vjerovatno, bilo teško, odgovoriti temi ovogodišnjeg festivala. Međutim, iz radova vidimo da su se potrudili da upoznaju našu državu, bar zahvaljujući internetu, pa je to jedna od dobrih strana ovog festivala”,  kazao je Lgator , predsjednik žirija.

Prema riječima organizatora festivala karikaturiste Drljevića, radove za festval poslali su autori sa svih kontinenata. On je se nada da će podrška festivalu od države u narednom periodu biti značajnija.

Prva nagrada

“To bi omogućilo i da neke od učesnika pozovemo da dođu u Kolašin, kao i što mene pozivaju na festivale širom svijeta. Ovog puta, nažalost, nijesmo bili u prilici. Nadam se da ćemo uskoro i napraviti festival, koji priliči ovoj državi. Znam da ima novca, samo ga treba poslati na prave adrese”, kazao je on.

Karikatura je, prema riječima Radojice Bulatovića, specifični izraz umjetnosti, koji malo ko može da spozna. Teško je, objasnio je on, “u dvije linije” reći sve, a ne govoriti i skrenuti pažnju na”globalne problema, na lokalne gluposti, na palanku , koja nije u maloj varoši, već u glavi…”

Druga nagrada

O značaju i razvoju karikature, kao “trenutku hvatanja istine”, kroz istoriju govorio je reditelj Bato Dragojević.

“Kako što kraće, dublje i jasne reći jesam li čovjek, ko sam, kuda idem, postoji li zločin, grijeh, raj i pakoa…reći nego karikaturom. Samo karikatura može da prosjeku kaže da je princ, kralju da je dvorska luda, ubici da je svetac, svecu da je samo otisak smrtnog čovjeka, a bogu da nije svemoćan”, rekao je on.

Drljević sa pobjednikom(Foto: Vedran Vujisic)

Dragojević je kolašinski festival karikature nazao “vatrometom duha i vratolomijom ideja, koji može vratiti osmjeh i optimizam”.

Druge večeri festvala biće promovisana nedavno štampana monografija svejtski poznatog karikaturiste Drljevića. O monografiji, pored Lagatora, Bulatovića i Drljevića, govoriće i izdavač Danilo Ivezić.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7476

Objavio dana srp 13 2019. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN