Meditacija srca

Sjedite sami u tihoj i ugodnoj prostoriji. Izaberite vrijeme kada ne osjećate pritisak i žurbu. Najbolje je rano jutro jer će tada vaš um biti budan i svjež: pokušajte da izbjegnete kasno veče, kada se svjesnost priprema za spavanje. Zatvorite oči i usmjerite pažnju na sredinu grudi, tamo đe se nalazi srce. (Činjenica da je tjelesno srce smješteno malo ulijevo ovdje nije važna – duhovno srčano središte smješteno je direktno ispod grudne kosti.)

Postanite svjesni svog srca kao prostora. Nemojte pokušavati da čujete otkucaje srca ili druge zvuke za koje mislite da ih srce stvara kada tjera krv po tijelu. Središte srca koje pokušavate da pronađete jeste tačka svjesnosti đe nastaju osjećanja. U svom čistom obliku ono je prazno, ispunjeno lakoćom, neprisustvom briga, mirom i suptilnim svjetlom. To svjetlo može da izgleda bijelo, zlatno, blijedo ružičasto i plavo. Međutim, nemojte se naprezati da biste pronašli bilo kakvo svjetlo. U ovom trenutku ne pokušavate da osjetite čistotu središta srca; pokušavate da osjetite ono što se tamo nalazi.

Neka vaša pažnja lagano boravi na tom mjestu, a vi dišite nježno i osjetite kako dah prolazi kroz središta srca. Možda može da vam pomogne da zamislite nježno pastelno svjetlo, ili svježinu koja prožima grudi. Neka dah izlazi i ulazi, a tokom toga zamolite svoje srce da vam nešto kaže. Nemojte taj zahtjev da uobličite poput naredbe; samo održite blagu namjeru i želju da se vaše srce izrazi. Sledećih pet ili deset minuta samo sjedite i slušajte. Iz vašeg srca će izlaziti osjećanja, sjećanja, želje, strahovi i snovi sačuvani u njemu. Primijetićete da obraćate pažnju na to.

Moglo bi se dogoditi da gotovo trenutno osjetite snažan osjećaj, pozitivan ili negativan, ili bi moglo da se pojavi zaboravljeno sjećanje. Disanje bi moglo da se promijeni. Trebalo bi naglo da uvučete vazduh ili duboko uzdahnete. Dopustite da iskustvo bude kakvo će već biti.  Ako počnete da maštate ili skliznete u san, ne brinite. Bilo da vam srce govori tugom ili strahom, užitkom ili zadovoljstvom, njegova poruka je jednako dobra.

Svrha ove meditacije je obratiti pažnju na srce.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1997

Objavio dana sij 22 2012. u kategoriji Uvjerenja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN