Matija Dedić na KotorArtu: Muzika Arsena i Gibonnija

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju koncert džez pijaniste Matije Dedića. Koncert će biti održan u Crkvi sv. Duha, u poneđeljak, 24. avgusta, sa početkom u 21.30 h, uz poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje Crne Gore. U sali je dozvoljeno maksimalno 19 ljudi, a ulaz je slobodan. Festival je organizovao prenos uživo, na Pjaci od Kina u restoranu Ombra, kao i prenos preko društvene mreže Facebook i YouTube kanala Festivala. Koncert nosi naziv ujedno kao i nov CD Matije Dedića, Tajna vještina a Matija će izvoditi muziku Arsena Dedića i Zlatana Stipišića Gibonnija.

Zadovoljstvo nam je što ćemo ugostiti Matiju i ove godine! Često je gostovao na Festivalu, uz Vasila Hadžimanova, Arsena Dedića i Gabi Novak, Biseru Veletanlić, Gibonnija i mnogih drugih istaknutih umjetnika iz sfere popularne i džez muzike sa prostora bivše Jugoslavije. Ovoga puta, Matija i njegov klavir. Sami, za nas. Vjerujemo da će koncert izazvati veliko interesovanje kod publike i da ćemo svi uživati u dobro poznatim melodijama na jedan drugačiji način. – istakli su iz PR službe Festivala.

Matija Dedić, džez pijanista i kompozitor, potiče iz muzičke porodice. Džez akademiju završio je u Gracu, u klasi prof. Harolda Nojvirta, a usavršavao se kod priznatih svjetskih umjetnika poput Džona Tejlora, Harolda Galpera, Bila Dobinsa i Berija Herisa. Krajem 90-ih godinа osnovao je Matija Dedić Trio u kom, s kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarеm Krunoslavom Levačićem, izvodi autorsku muziku. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, i u SAD, ostvarujući zapažene nastupe s džez muzičarima kao što su: Boško Petrović, trio Black Coffee, kvartet Sensitive, Darko Jurković, Alvin Kvin, Martin Dru, Ron Ringvud, Mark Marfi, Patricija Konte, David Gazarov, Đani Baso, Majls Grifit, Tamara Obrovac i dr. Kao solista i s drugim umjetnicima, snimio je više albuma: OctopussyMr. K. K.Solo / Part IHandwritingTemperaDrugi pogledVisiting BruxelessSentianaLife of Flowers Matija svira Arsena, posvećen preminulom ocu, album koji je proglašen za jedan od najboljih u Hrvatskoj. Takođe, komponuje muziku za televiziju i pozorište. Privatno se usavršava kod jednog od najvećih džez muzičara, Berija Herisa.

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već gotovo dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija., podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. XIX KotorArt Don Brankovi dani muzike se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor, uz podršku Luštice Bay, kompanije Tonino Lamborgini, ambasada Njemačke i Hrvatske, i mnogih drugih.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8480

Objavio dana kol 24 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN