Maskenbal na rođendanu UNESCO

Proslava UNESCO-ove 70-godišnjice je na Cetinju okupila našu činovničku elitu. Ova bajagi elita, koja preliva medije svojim ekonomskim i duhovnim šarlatanstvom, hoće dokazati svoju kopču sa civilizacijom slavljenjem rođendana  UNESCO-a. Dok na jednoj strani devastiraju UNESCO-ovu Svjetsku Baštinu na drugoj strani rođendane u čast UNESCO-a. Sa dvoličnjacima je bila i koordinatorka i „stalna predstavnica” UNDP-a. Dok se devastacija UNESCO-ovog nasljeđa dešava pred očima ove UNDP nepomenice ona metaniše i popuje. Tragedija malih zemalja jeste da iz velikog svijeta mogu dobiti samo činovnike i eksperte treće klase.

za durmitor

A šta gospoda licemjeri nisu razmatrali? To što su mjesto svjetskog naslijeđa UNESCO-a, Svjetsku Prirodnu Baštinu NP Durmitor, pretvorili u Adu Ciganliju jeste za njih normalna transformacija. To što su preplavili UNESCO-ovu  Baštinu betonom, asfaltom i rugobnom divljom gradnjom. To što su raskomadali tu Baštinu odsijecajući 3.000 hektara od NP Durmitor a zatim su ponovo nasrnuli i na nove granice. To što su krenuli u urbanizaciju Crnog jezera i urbanizaciju cijele planine te uništenje najljepših vizura. To što su napravili 20 kilometara puteva kroz Baštinu da bi eksploatisali šumu u Dragišnici. To što su samo u skandalu “200 dvośeča od Stokholma do Danilovgrada” rastrgli 20.000 kubika šume u Baštini… Ovi skandali su stvarni slavljenici rođendana. To se stvarno slavi, raspojasani i raskalašni rad. To su stvarni oni: Mićunovići, Boškovići, Vlahovićke, Pejovićke, Gvozdenovići …

Prije 28 godina NP Durmitor je dobio najvišu nagradu UNESCO-a kao najbolje mjesto u sistemu UNESCO-ove Svjetske Baštine koje je spojilo principe zaštite životne sredine i ekonomsku valorizaciju zaštićenog svjetskog dobra. Nagradu je uručio Preśednik Portugalije na ceremoniji u Lisabonu. Generalni sekretar UNESCO-a je bio stalni gost Crne Gore i Durmitora i godišnje su se velika sredstva za razvojne i istraživačke projekte dobijala kao podrška uspješnom slijeđenju koncepata UNESCO-a.  Danas, g. lakrdijaš M., ambasador, propali čokoladni fabrikant, rekonstruktor Obodovih hala u akademije te kulturnih centara u kafedžinice, postao je preśednik CG Komisije za UNESCO i kaže da “smo izborili pažnju ove velike organizacije”. Ministar B., batal briket majstor, lamentirao je na rođendanu UNESCO-a o osnivanju gimnazije u Cetinju.  Plagiministrica je uvjeravala nevjerne Tome iz Vlade u vrijednost nauke. Glavar od kulture se nešto suvoparno batrgao. Sa ovakvima se ne ide u UNESCO već u bezdan.

Nekadašnja SFRJ je htjela da prednjači i da se dokazuje u svijetu kroz koncepte koje je sistem UN promovisao. Da li postoji makar  jedan duhovni koncept u kome današnja Crna Gora želi, a  kamo li može, da prednjači? Śedoci smo napuštanja koncepta ekološke države od strane establišmenta i domaćih prostačkih elita, modernih varvara. Ne može se očekivati od ovih iluzionista i žonglera promocija i zaštita vrijednosti UNESCO-a. Dok miniraju koncept ekološke države istovremeno se zalažu za UNESCO. Ekološku državu i njen simbol NP Durmitor, UNESCO World Heritage Site, urnišu a na drugoj strani UNESCO rođendane. Rođendan UNESCO-a slave oni koji su halakali i gruvali po Dubrovniku tj. UNESCO-ovoj Svjetskoj Baštini i tvrdili da će “izgraditi još stariji i ljepši”. Neprijatelji UNESCO-ove baštine morali su da se dozovu pameti tada. Sada ti isti nastoje NP Durmitor izgraditi “još prirodnijim i ljepšim”, kao nekad Dubrovnik. Rođendanisanje na Cetinju bila je u stvari samo fešta kameleona i jedna od maski našeg političko-kulturnog karnevala.

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4484

Objavio dana stu 24 2015. u kategoriji Novinarstvo, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN