Mamrijev i Vijare na Pjaci od kina

Jedan od najzapaženijih virtuoza današnjice, pijanista Albert Mamrijev, nastupa u ponedjeljak, 3. avgusta na KotorArtu, U 21h, na Pjaci od kina. Ovaj izraelsko-njemački umjetnik se, nakon pobjede na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Delia Steinberg u Madridu 1998. ustoličio kao vodeći pijanista svoje generacije na svjetskoj sceni. Na četrnaestim po redu Don Brankovim danima muzike predstaviće se koncertantnim djelom Malédiction za klavir i gudački orkestar Franca Lista, kao i izborom iz ciklusa „Godišnja doba“ Petra Iljiča Čajkovskog. Festivalskim orkestrom KotorArta rukovodiće švajcarski dirigent Klod Vijare, a na programu će biti i djela Žak-Luka Darbelea i poznata „Serenada“ Antonjina Dvoržaka.

09 pijanista (2)Albert Mamrijev, pijanista, klavir je počeo da uči od svog oca, J. Mamrijeva, a nastavio kod prof. A. Bakulova i S. Dorenskog u Moskvi i prof. A. Vardija u Tel-Avivu i Hanoveru. Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja, a nastupao je sa svjetski poznatim orkestrima, poput Škotskog kraljevskog orkestra, Izraelskog kamernog orkestra, simfonijskih orkestara Meksika, Jerusalima, Pretorije, Haife, Pekinga, Šendžena, Getingera, kojima su dirigovali T. L. Hua, A. Lazarev, K. Miler, E. Batiz, F. Florence, G. Alterovič, M. Linari, K. Ficner i dr. Snimio je sve Listove klavirske transkripcije Vagnerovih djela, a trajno je zabilježeno i njegovo izvođenje svjetske premijere Klavirskog koncerta Amija Majanija s Pekinškim simfonijskim orkestrom. Osnivač je dva međunarodna pijanistička takmičenja u Njemačkoj – Nove zvijezde u Vernigerodeu (2009) i Mlade pijanističke zvijezde u Kenigs Vusterhauzenu (2014).

09 dirigentKlod Vijare, studirao je klavir i dirigovanje, а karijeru dirigenta započeo je radeći s proslavljenim maestrom Bernardom Haitinkom u Berlinskoj filharmoniji. Dok je živeo u Argentini, osnovao je Omladinski orkestar Latinske Amerike i njime je dirigovao u čuvenom Pozorištu Kolon u Buenos Ajresu. Dirigovao je vodećim evropskim simfonijskim orkestrima i filharmonijama, kao i orkestrima u Turskoj, Kazahstanu, Japanu, Argentini, Meksiku, Brazilu, na Kubi, u najpoznatijim svjetskim dvoranama. Bio je gostujući dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Brazila, argentinskog Simfonijskog orkestra Nacionalnog univerziteta Tucumán, švajcarskog Kamernog orkestra Turgaua, Tajlandskog filharmonijskog orkestra. Njegov repertoar uključuje simfonijsku muziku, kao i opere, premijerna izvođenja djela švajcarskih kompozitora, projekte s kombinacijama video-projekcije i savremene muzike. Snimio je CD sa poznatim ansamblima, kao što su Orchestra della Svizzera Italiana, za izdavačku kuću Novalis, i Londonski kraljevski filharmonijski orkestar, za  izdavačku kuću ARS.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4066

Objavio dana kol 2 2015. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN